U petak mobilni uredi na području Dvora, u subotu na području Hrvatske Kostajnice

U petak, 26. ožujka 2021. godine mobilni uredi Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine bit će prisutni na području Općine Dvor. U subotu, 27. ožujka 2021. godine mobilni će uredi biti prisutni na području Općine Hrvatska Kostajnica.

Petak, 26. ožujka 2021.
  • od 10 do 17 sati u petak, 26. ožujka prvi mobilni ured bit će raspoređen u Dvoru, kod Doma kulture, na adresi Trg bana Josipa Jelačića 9
  • od 10 do 17 sati u petak, 26. ožujka drugi mobilni ured bit će raspoređen u Matijevićima, kod zgrade Komunalca, na adresi Eugena Kvaternika 3

Subota, 27. ožujka 2021.
  • od 9 i 30 do 13 i 30 sati u subotu, 27. ožujka prvi mobilni ured bit će raspoređen u naselju Utolica, kod kućnog broja 156
  • od 14 do 17 sati u subotu, 27. ožujka prvi mobilni ured bit će pak raspoređen u naselju Čukur, kod kućnog broja 12
  • od 9 i 30 do 17 sati u subotu, 27. ožujka drugi mobilni ured bit će raspoređen u naselju Panjani, kod kućnog broja 8

Službenici će pomagati mještanima popunjavati zahtjeve za obnovu i rješavati druga pitanja administrativne naravi.

U Zagrebu otvoren Informativni centar „Obnova“

Od ponedjeljka, 15. ožujka 2021. godine, s radom je započeo Informativni centar „Obnova“, koji je smješten na lokaciji Ulica kneza Mislava 2. Riječ je o zajedničkom informativnom centru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji je osnivan sa ciljem pomoći građanima s područja grada Zagreba i okolnih županija, čije su nekretnine stradale u potresu.

Službenici Ministarstva, Fonda i Središnjeg državnog ureda na jednom mjestu građanima pružaju savjete i daju im sve potrebne informacije vezane uz sam postupak obnove, od podnošenja zahtjeva i prikupljanja potrebne dokumentacije, pa sve do samog procesa realizacije. Također, pravnu podršku u sklopu ovog centra pruža i Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Radno vrijeme samog centra je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9-17 sati, te subotom od 8 - 13 sati.


Objavljeni novi vodiči za obnovu građevina nakon potresa

Ministarstvo je izradilo i objavilo nove vodiče za obnovu građevina nakon potresa koji sadrže osnovne informacije za građane o načinu podnošenja zahtjeva za uklanjanje i obnovu zgrada oštećenih u razornim potresima 22. ožujka te 28. i 29. prosinca 2020., kao i za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća. U njima su jasno navedena sva prava koja građani mogu ostvariti u skladu s oznakom koju su za njihovu zgradu ili kuću odredili statičari, zatim su navedeni konkretni koraci u postupku od predaje zahtjeva do početka konkretnih radova, a dani su i odgovori na najčešća pitanja s kojima se građani susreću u pripremi za obnovu.
 
Od četvrtka, 4.ožujka primjenjuje se i novi sustav eObnova za podnošenje zahtjeva za obnovu elektroničkim putem.

Na web-platformi dostupan je elektronički obrazac koji valja popuniti relevantnim podacima. Sustavu eObnova pristupa se putem sustava e-Građani; za ulaz u sustav preko NIAS-a dovoljna je vjerodajnica razine 3. Građani biraju koji obrazac će popuniti, ovisno o tomu traže li konstrukcijsku obnovu, potpuno uklanjanje građevine ili pak novčanu pomoć.

POVEZNICA: https://eobnova.gov.hr

 

Stranica | Najava | Obnova