U Puli otvoreni osmi po redu Dani arhitekata

  • Slika /slike/Ministar/2024_03_21-image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Puli su otvoreni Dani arhitekata 8.0, stručni skup u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata. Sudionicima skupa se uz ostale uvažene goste obratio uvodnim riječima potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Skup je otvorio predsjednik Zoran Milanović. "Uvijek sam s respektom i strahopoštovanjem gledao na profesiju arhitekta kao umjetničku i inženjersku profesiju. Kad sam bio premijer proveli smo 'zloglasnu' legalizaciju bespravne gradnje, no i dan danas imam dilema oko tog čina, premda je bio nužan nakon toliko godina", napomenuo je predsjednik Milanović.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je u pozdravnom govoru da je briga za prostor, uz ljude, najvažniji hrvatski resurs te ga Ministarstvo zajedno s arhitektima namjerava sačuvati.

Govoreći o obnovi, ministar Bačić je istaknuo važnost stambenih politika, digitalizacije usluga i zakonske izmjene vezane uz prostorno uređenje. U tom smislu, zahvalio se Hrvatskoj komori arhitekata na predloženih deset točaka za novi sustav prostornog uređenja, kao polazište za novi zakon o prostornom uređenju. 

Predsjednica Komore Rajka Bunjevac rekla je da arhitektonska struka može i treba pomoći u ostvarenju ravnoteže između ekonomskog razvoja, socijalne pravde i zaštite okoliša. Arhitektonski projekti stavljaju javni interes za unapređenjem i očuvanjem hrvatskog nacionalnog prostora na važno mjesto, kako bi dobro upravljanje prostorom, očuvanje prirodnih resursa i povijesnog nasljeđa, koji su ključno za održivi razvoj, osiguralo i prosperitet zemlje.

"Dužnost arhitekata je da provode ove promjene i da definiraju njihove vrijednosne sustave, da nastupaju kao solidarna zajednica, koja osigurava kvalitetu građenja naše okoline", poručila je Predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Mia Roth Čerina.

U sklopu konferencije održana je radionica o Infomacijskom sustavu prostornog uređenja ISPU i njegovim modulima, koju je vodila voditeljica službe Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Gordana Špehar Hafizović, a Ingrid Gojević voditeljica službe Zavoda za prostorni razvoj, prezentirala je Nacrt dokumenta Arhitektonske politike nove generacije. 

Skup je i ove godine okupio veliki broj sudionika, primarno arhitekata, članova HKA-a i UHA-e, ali i inženjera ostalih inženjerskih struka, predstavnika tvrtki te predstavnika državne i lokalne uprave. Program se održava u Puli u njenom centru, u jednoj od najpoznatijih građevina, danas poznatom kao Domu hrvatskih branitelja u Leharovoj ulici. 

Program se održava u hibridnom obliku - online i uživo i sastoji se od predavanja, okruglih stolova te stručnih obilazaka lokalnih arhitektonskih ostvarenja. Organizirana su četiri različita stručna obilaska/izleta - na Brijune, u Vodnjan (Vinarija i Uljara Medea), u Motovun (vinarija Roxanich), te stručni razgled lokacija u Puli (Malo rimsko kazalište, Kaštel, Glavna pošta).

Izvor: HINA/MPGI


Video | Informacija | Prostorno uređenje