Uoči četvrte obljetnice zagrebačkog potresa ministar Bačić obišao Čučerje, Gornju Dubravu i centar Zagreba

  • Slika /slike/Ministar/2024_03_20-image-2.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u društvu državnih tajnika Domagoja Orlića i Dunje Magaš obišao je u srijedu 20. ožujka 2024. nekoliko lokacija na kojima je završena poslije potresna obnova. Prvo je obišao tri obitelji kojima su izgrađene zamjenske obiteljske kuće a potom i stanare jedne obnovljene višestambene zgrade u Zagrebu.

Gradnja prvih dviju kuća u Čučerju i Gornjoj Dubravi počela je 15. rujna 2023. godine, a radovi na trećoj kući u Šljiviku počeli su 21. rujna 2023. godine.  Riječ je o tri od deset kuća koje su završene proteklih dana na području grada Zagreba.
 
„Na području zagrebačkog potresa obnova je u potpunosti završila na gotovo 3000 privatnih zgrada i kuća koje obuhvaćaju 26 300 stambenih jedinica dok je u ovome trenutku otvoreno 425 gradilišta diljem grada koje se većim djelom odnose na zahtjevniju konstrukcijsku obnovu. U ovome trenutku u nabavi izvođača je 212 višestambenih zgrada dok ih je 155 u postupku nabave projektiranja. Idućeg tjedna krećemo u novi model tzv. blokovske  nabave. Riječ je o obnovi Malog Vatikana koji sadrži  25 ulaza i 259 stanova a procijenjena vrijednost radova iznosi oko 8 milijuna eura“, izjavio je ministar Bačić.
 
U Gornjoj Dubravi izgrađena je zamjenska obiteljska kuća za dvije obitelji ukupne površine 128,81 četvorni metar. Prva obitelj koristi stan površine 70 četvornih metara u prizemlju, a druga stan površine 55 četvornih metara na katu.
 
Druga zamjenska kuća izgrađena je u Čučerju, površine 72,17 četvornih metara, i namijenjena je jednoj obitelji. Posljednja zamjenska kuća nalazi se u gradskoj četvrti Maksimir površine 69,27 četvornih metara i koristi je jedna obitelj.

„Jako lijepo, jako lijepo. Jako sam zadovoljna i zahvalna i nisam mislila da bi to tako brzo bilo gotovo, ja sam računala do 1. svibnja će biti sigurno. Veselim se Uskrs provesti u svom novom domu“ rekla je Marija Bublić, vlasnica kuće.
 
Izvođač radova na svim kućama je Kamgrad, a nadzor je proveo Centar za urbanizam i projektiranje. Projektant na prve dvije kuće je Arhitektonski fakultet Zagreb, dok je operativni koordinator tvrtka EPTISA ADRIA. Posljednju kuću projektirala je tvrtka Matrica Arhitektura, a tvrtke ZP JAM-ING i FiM inženjering su operativni koordinatori.
 
U ovome trenutku odvijaju se radovi na izgradnji 224 novih obiteljskih kuća, od čega ih je 32 na zagrebačkom području, a 192 na području petrinjskog potresa.

Ministar Bačić obišao je i zgradu u centru Zagreba na Trgu J. J. Strossmayera 1 gdje je u cijelosti dovršena konstrukcijska obnova zgrade sa sedam stanova. Prije obnove imala je žutu oznaku kategorije uporabljivosti, a obnovljena je na razinu 2.
 
U okviru projekta njezine konstrukcijske obnove provedeno je skidanje postojeće žbuke na vanjskim i unutarnjim zidovima, čišćenje morta iz sljubnica na zidovima dvorišnog pročelja te ojačavanje nosivih zidova u koje je ugrađen protupotresni FRCM sustav. Injektirane su pukotine na zidovima, lokalno je povezan strop sa zabatnim zidovima plosnim čeličnim profilima, a u stanovima su uklonjeni oštećeni nenosivi zidovi nakon čega su izgrađeni novi. Zazidani su dimnjaci i demontirana je stropna konstrukcija, skinuti su crjepovi i letve sa dijela krovne konstrukcije te je provedeno daskanje i letvanje kose krovne plohe nakon čega je krv pokriven crijepom te su postavljeni opšavni limovi.

Izvođač uveden u posao 28. lipnja 2023. godine te su radovi dovršeni u roku.  

Dodajmo i kako je na potresom pogođenom području završeno 136 konstrukcijskih obnova od čega 94 na zagrebačkom području a trenutno ih je 365 u postupku obnove.

Kad gledamo i petrinjsko i zagrebačko područje poslije potresna obnova je u potpunosti završila na 11.619 objekata od čega 11.016 privatnih zgrada i kuća te 603 projekta obnove javnih zgrada i infrastrukture. Izgrađeno je 225 kuća dok ih je 224 u postupku gradnje. U obnovi je trenutno 1.628 gradilišta dok je u postupku nabave još dodatnih 1.366 lokacija.
 

Pisane vijesti