U Slavonskom Brodu održan stručni skup upravnih odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo

Stručni skup Upravnih odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo održan je u Slavonskom Brodu 29. ožujka 2023. u organizaciji Radne skupine za graditeljstvo Hrvatske zajednice županija i Brodsko-posavske županije.

Stručnom skupu uz ostale uvažene goste prisustvovali su predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, te ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj pri Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Bojan Linardić.

Stručni skup jedan je od prvih koraka poduzetih prema povezivanju odjela kako bi se razmjenom iskustava, definiranjem otvorenih pitanja donijeli zaključci o rješavanju istih, a s ciljem ujednačavanja prakse u postupcima izdavanja dozvola iz područja prostornog uređenja i gradnje na području cijele Hrvatske. Njime se žele povezati županijski upravni odjeli u čijem je djelokrugu izdavanje akata iz područja prostornog uređenja i gradnje radi razmjene dobre prakse i postizanja veće efikasnosti u rješavanju istih.

Ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Bojan Linardić predstavio je sudionicima novine u razvoju Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU) prvenstveno vezane uz usluge eplanovi koja će se koristiti za izradu planova nove generacije. ISPU je državni interoperabilni i multiplatformni sustav za unos, verifikaciju, javnu objavu i razmjenu prostornih podataka s čijim je razvojem Ministarstvao krenulo prije 10-tak godina, a njergov daljnji razvoj financira se većim dijelom europskim sredstvima. 

Župan Marušić istaknuo je važnost međužupanijske suradnje kao jednu od primarnih zadaća Hrvatske zajednice županija, dok je župan Stričak poručio kako je bitno održavati ovakve i slične skupove kako bi se razmijenila iskustva te prezentirali primjeri dobre prakse i dobri načini za rješavanje problematike.

Voditelj Radne skupine za graditeljstvo Mario Sambolec predstavio je prisutnima ideju i cilj koji nastoji postići povezivanjem na ovaj način, kao i temu razvrstavanja građevina u skupine te prijedlog za otvaranje novog roka za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. U kontekstu obveze vođenja e-Građevinskog dnevnika, doc.dr.sc. Matija Orešković, dipl.ing.građ. docent Sveučilišta Sjever, Odjela za graditeljstvo prisutnima je prezentirao proces otvaranja i vođenja e-Građevinskog dnevnika kako od strane nadzornog inženjera tako i od strane izvođača.

 

Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi