U Splitu održani treći po redu Dani ahitekata

  • Slika /slike/Ministar/2019_04_08.image.5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Hrvatske komore arhitekata u Splitu su, od 4. do 6. travnja 2019., održani treći po redu Dani arhitekata. U petak su dodijeljene nagrade HKA-a za 2018. godinu te je publikaciji stručnog skupa "Urbana sanacija" pripala medalja za urbanizam. Urednica tog zbornika je Ariana Korlaet, a za koncepciju, vodstvo i koordinaciju projekta zaslužni su Irena Matković, Držislav Dobrinić, Lidija Škec i Rafaela Kovačević-Pašalić.

Tema trodnevnog skupa arhitekta ove je godine bila "javni prostor."

"Dužni smo potaknuti i omogućiti brži razvoj prostora kroz kojeg možemo dodatno pokrenuti gospodarstvo, a istovremeno ga štiti kao najvrjedniji resurs Republike Hrvatske," poručio je potpredsjednik, ministar Predrag Štromar simolično otvarajući skup.

Okupljene je pozdravila i državna tajnica Dunja Magaš i tom prigodom istaknukla kako bez obzira na to kako doživljavamo arhitekturu, kvaliteta izgrađenog okoliša zbog svoje sve prisutne prirode, duboko utječe na kvalitetu našeg života. Arhitektura je vjerojatno najočitije fizičko svjedočanstvo naše kulture i vrijednosti. Loša prostorna i arhitektonska rješenja su vidljiva i prepoznatljiva, ona su javna i kao takva imaju veliki utjecaj na kvalitetu života kako pojedinca, tako i cjelokupnog društva.

"U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja ponovno ćemo oživjeti, i već smo počeli, Apolitike, Arhitektonske politike….dokument koji predstavlja nacionalne smjernice za vrsnoću i kulturu građenja. Nova Apolitika izrađuje se za sljedeće desetogodišnje razdoblje a u njegovoj izradi surađujemo i sa vašom strukom. Apolitika će i dalje poticati tri osnovna cilja: kulturu građenja kao preduvjet kvalitete izgrađenog prostora….kvalitetu izgrađenog prostora kao osnovu za dobar život svakog pojedinca….i kvalitetu arhitekture kao poticaj nacionalnom razvoju i napretku" dodala je Magaš.

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković je istaknula kako su za temu ovog skupa arhitekata izabrali javni prostor jer je on "danas u Hrvatskoj aktualniji nego ikad."

"U raspravama ćemo obuhvatiti sve segmente javnog prostora: njegovo uređenje i urbano opremanje, socijalni aspekt i sigurnosni aspekt," kazala je Jurković.

Podsjetila je kako se održavanje ovog skupa arhitekta na temu javnog prostora vremenski podudara sa, kako se rekla, velikom polemikom i raspravom o uređenju obala rijeke Save u Zagrebu.

"Mi arhitekti jesmo za promišljanje tog prostora, jesmo za definiranje namjene tog prostora, ali smatramo da se to treba činiti na javan i transparentan način uz sudjelovanje struke i svih građana," poručila je Jurković. Po njezinom mišljenju u Hrvatskoj odluke o javnom prostoru često ne donosi struka nego takve odluke donose pojedinci.

Na trodnevnom skupu aktivno su sudjelovali i predavanja održali državna tajnica Dunja Magaš, državni tajnik Danijel Meštrić te pomoćnica ministra Maja-Marija Nahod a stručnom skupu nazočni su i pomoćnica ministra Sanja Šaban te savjetnici ministra: Nevenka Koričančić, Davorin Oršanić i Alen Grabar.   

Hrvatska komora arhitekata je na 3. Danima arhitekta u petak navečer dodijelila i nagrade za 2018. godinu u kategorijama arhitekture, urbanizma i konceptualnog pothvata.

Medalja za arhitekturu dodijeljena je "Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu" (AISZ),  a medalja za urbanizam pripala je "Projektu urbana sanacija", dok je medalju za konceptualni pothvat dobila Izložba/brošura iz područja prostornog planiranja "Kako čitati prostorni plan".

Stručni skup "Urbana sanacija" koji je održan 26. rujna 2018. godine u Zagrebu organizirao je Hrvatski zavod za prostorni razvoj. Publikaciji stručnog skupa "Urbana sanacija"  pripala je medalja za urbanizam zbog, kako je obrazloženo, aktualnosti, društvene važnosti teme i pokazane inicijative i odgovornosti za rješavanje problema koji nadilaze okvire urbanističke i arhitektonske struke.  Urednica tog zbornika je Ariana Korlaet, a koncepcija, vodstvo i koordinacija projekta čine Irena Matković, Držislav Dobrinić, Lidija Škec, Rafaela Kovačević-Pašalić.

"Ovaj rad se ocjenjuje doprinosom unaprjeđenju stanja u prostoru, doprinosom metodologiji urbanističkog planiranja i doprinosom društvenoj i ekološkoj održivosti", navedeno je u obrazloženju.

Za vrijeme boravka u Splitu državni tajnici Magaš i Meštrić te pomoćnice ministra Nahod i Šaban sastali su se sa državnim tajnikom Ministarstva zaštite okoliša i prostornog planiranja Republike Slovenije g. Alešom Prijonom s kojim su razgovarali o zajedničkim temama vezanim u prostorno planiranje te razvoju e-usluga MGIPU.

Fotografije: www.hina.hr

Dodatne informacije:Stranica