U Stolcu uručeni ugovori potpore u svrhu pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu vrijedni 1,03 milijuna eura

  • Slika /slike/Ministar/2024_01_26_Stolac01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić danas boravi u radnom posjetu Bosni i Hercegovini. U Stolcu je, u okviru Programa pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH, uručio ugovore o sufinanciranju projekata različitih namjena nakon čega je u poslijepodnevnim satima radni posjet nastavio u Ravnom u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra g. Olega Butkovića obilaskom radova trase dionice Zavala-Granica RH.

Na javnome natječaju za 2023. izabrani su projekti za koje su danas u Stolcu potpisani ugovori, a sufinanciranje projekata se odnosi na nekoliko područja, od obrazovnih, znanstvenih, malih i srednjih gospodarstava do projekata vezanih uz Katoličku Crkvu.

„Vlada Republike Hrvatske podupire naše sunarodnjake u Bosni i Hercegovini ali i njihovu želju da opstanu i ostanu u Bosni i Hercegovini. Sufinanciranjem projekata javne namjene, a za koje ugovore dodjeljujemo i danas, vjerujem da pridonosimo boljim uvjetima života Hrvata u Bosni i Hercegovini stoga će se naša briga o našem narodu nastaviti i u budućnosti", izjavio je ministar Bačić nakon dodjele ugovora.
 
Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora koji pokrivaju različite projekte od obrazovanja, znanosti, vjerskih zajednica i drugih, iznosi 1.027.600,00 eura.
 
Ugovori se dodjeljuju temeljem Javnog poziva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavljenog u studenom 2023. godine, a na temelju Zaključka Vlade Republike Hrvatske i Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu.
 
Na Javni poziv zaprimljeno je ukupno 296 prijava, a stručno povjerenstvo za dodjelu financijske potpore odobrilo je njih 61.

Ministar Bačić je zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem u Stolcu razgovarao s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem i ministricom prometa i veza Federacije BiH Andrijanom Katić.
 
Najavio je  kako će Hrvatska u ovoj godini udvostručiti pomoć kroz programe potpore iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za Hrvate u Bosni i Hercegovini.
 
"Ovaj program i svi programi hrvatske Vlade nastavak su i provedba ustavne brige Republike Hrvatske i skrbi o položaju hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini", rekao je Bačić.
 
Dodao je kako s Butkovićem dolazi u Bosnu i Hercegovinu u tjednu kada je premijer Plenković s nizozemskim kolegom Markom Rutteom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen snažno potaknuo europske integracije ove zemlje, a danas su željeli pokazati drugu dimenziju, gospodarske podrške i potpore životu i razvoju Hrvatima u Bosni i Hercegovini.
 
Prema riječima ministra Bačića, njegovo ministarstvo je kroz razne projekte pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini, tijekom proteklih nekoliko godina izdvojilo oko 54 milijuna eura.
 
Ministri su tijekom dana obišli i gradilište prometnice koja općinu Ravno na jugu Bosne i Hercegovine povezuje sa Slanim u Hrvatskoj, za što je u hrvatskom proračunu izdvojeno 7,3 milijuna eura.
 
"To je jako važan projekt u prometnom povezivanju, ali i jačanju potencijala općine Ravno u gospodarskom i turističkom smislu. To je pokazatelj da nastavljamo uspješnu suradnju", rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, te dodao kako će se ove godine intenzivirati radovi na prometnom povezivanju između susjednih općina u Hrvatskoj i Bosni Hercegovini, Aržana i Posušja.
 
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na višegodišnjoj potpori, navodeći kako je u tome razdoblju ukupno izdvojeno 300 milijuna eura pomoći za projekte bosanskohercegovačkih Hrvata.

Izvor: MPGI/HINA

Pisane vijesti