U Varaždinu održana prva od pet stručnih radionica u sklopu projekta "ISPU i njegovi moduli"

  • Slika /dokumenti/eRAZVOJ/Varazdin/StrucnaRadionica/2022_03_14-image-1Vz.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine predstavili su danas u Hotelu Turist u Varaždinu projekt „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“ na prvoj od pet stručnih radionica koje se planiraju održati u narednom periodu.

Današnja stručna radionica okupila je 50 predstavnika pet županija Regije Sjever: Varaždinsku županiju, Međimursku županiju, Koprivničko-križevačku županiju, Krapinsko-zagorsku županiju i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Riječ je o službenicima zaposlenima u upravnim odjelima prostornoga uređenja u tim županijama koji se u svakodnevnom radu susreću s različitim modulima Informacijskog sustava prostornog uređenja ISPU, a najčešće eGrađevinskim dnevnikom i eDozvolom.

Na radionici je nešto više o modulima sustava ISPU-a govorio Alen Grabar, načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine. Danijel Meštrić, ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, govorio je modulu eGrađevinski dnevnik i njegovoj primjeni u praksi, što je posebno bilo korisno sudionicima radionice. Na kraju je nešto više o prednostima rada u sustavu eDozvola i rezultatima rekla Gordana Špehar Hafizović, voditeljica Službe za praćenje rada, edukaciju korisnika sustava i analitiku.

Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) je alat namijenjen brzom i jednostavnom uvidu u prostorno uređenje u Republici Hrvatskoj. ISPU sadrži podatke o prostoru i objektima koji nas okružuju u digitalnom formatu. Uz Geoportal ISPU koji je tzv. sabirnica cijelog digitalnog sustava Ministarstva, u sklopu digitalizacije nadograđuje se i razvija cijeli niz postojećih e-usluga poput modula eNekretnine, eKatalog, ePlanovi, eDozvola, eEnergetski certifikat, eProstorna inspekcija, eInvesticije i eGrađevinski dnevnik. Cilj ovih usluga je osigurati još veću dostupnost javnih usluga građanima, smanjiti administrativni teret i troškove za građane te postići veću ekonomičnost i učinkovitost u radu javne uprave.

Projekt je ukupno vrijedan više od 130 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj čine gotovo 112 milijuna kuna, pomoću kojih Ministarstvo financira razvoj usluga, kao i kupnju opreme za djelatnike jedinica lokalne i regionalne samouprave koji izdaju dozvole i ostale dokumente prostornog planiranja i gradnje.

Dodajmo i kako se prva slijedeća radionica planira već za 24. ožujka 2022. godine u Rijeci, a potom i u Splitu, Osijeku te Zagrebu.

ISPU geoportal dostupan je na sljedećem linku: https://ispu.mgipu.hr/


Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj


Stranica | Informacija | Elektronički servisi