Za gradnju deset tipskih višestambenih zgrada u SMŽ pristiglo 19 ponuda

Ukupno 19 ponuda pristiglo je Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje za deset tipskih višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije (SMŽ), priopćeno je u utorak iz Ureda nakon otvaranja ponuda za izvođače radova.

Za Petrinju je stiglo sedam ponuda, za Glinu šest, kao i za Topusko, a ukupna procjena radova financiranih iz EU fondova iznosi 108 milijuna kuna bez PDV-a.

Za Petrinju su stigle ponude za četiri višestambene zgrade sa 64 stana, za Glinu također četiri višestambene zgrade s 52 stana i za Topusko dvije višestambene zgrade s 26 stanova.  

Središnji državni ured natječajem je pripremio i projekte izgradnje novog naselja 'Zrin u Petrinji s ukupno 144 stana čiji se završetak očekuje za godinu dana.

"U sljedeća dva tjedna provest ćemo i novi natječaj sa šest zgrada u Petrinji i Gvozdu, a nakon toga pokrenut ćemo i natječaje za nove zgrade u Glini i Dvoru, ukupno 20 zgrada“, kazao je državni tajnik Gordan Hanžek. 

„Do danas smo realizirali i obavili ukupno javnih nabava za izradu projekata i izvedbu radova obnove u iznosu većem od 350 milijuna kuna na području Banovine, u ovom trenutku ova nabava je šlag na torti ", rekao je.

Trenutno su u tijeku radovi na izgradnji prvih 13 zamjenskih obiteljskih kuća, a izgradnja 19 kuća su u visokoj fazi pripreme.

Hanžek je kazao da je Središnji državni ured do danas ugovorio radove na izgradnji 138 zamjenskih obiteljskih kuća, te da je za sljedećih 78 kuća provedba javne nabave u visokoj fazi, tako da će uskoro imati ugovore za izgradnju 216 zamjenskih obiteljskih kuća.

Do sada je Programom nekonstrukcijske obnove obnovljeno 1.800 obiteljskih kuća, a na njih 876 su radovi u tijeku. Dinamika nekonstrukcijske obnove pokazuje kako se tjedno obnavlja 100 obiteljskih kuća za što su angažirana 43 gospodarska subjekata. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izdalo je 145 rješenja za povrat sredstava po provedenoj samoobnovi za što je  odobreno 2,45 milijuna kuna, kaže se.

Izvor: HINAPisane vijesti | Informacija | Obnova