U Vodicama održani 12. Dani inženjera elektrotehnike

  • Slika /slike/Opcenito/2019_10_5.DI_elektrotehnike.jpg
  • Slika
  • Slika

U hotelu Olympia u Vodicama od 3. do 5. listopada 2019. godine održani su dvanaesti po redu Dani inženjera elektrotehnike na kojima su kroz predavanja i okrugle stolove aktivno sudjelovali državni tajnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Dunja Magaš i Danijel Meštrić a putem radionica državni službenici Gordana Špehar Hafizović, Marija Komljenović i Alen Grabar.

Ovaj stručni skup održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, sva četiri hrvatska elektrotehnička fakulteta iz Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke te domaćina Šibensko-kninske županije i grada Vodica.

Riječ je o jednom o najznačajnijih stručnih okupljanja inženjera elektrotehnike koje je ove godine okupilo oko 400 sudionika s ciljem usavršavanja i upoznavanja kolega elektro inženjera s najnovijim dostignućima u elektrotehničkoj struci i njihovoj implementaciji u svakodnevni rad na izradi projekta, stručnog nadzora i izvođenja elektrotehničkih sustava i instalacija.

Sudionike skupa pozdravio je i državni tajnik Ministarstva Danijel Meštrić osvrnuvši se na aktivnosti Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koje se direktno odnose na rad inženjera.

„Kao što ste već upoznati u travnju ove godine stupile su na snagu izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju kojima nastojimo stvoriti efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja dozvola, a u korist građana i investitora. Donošenjem ovih zakona pojednostavljuje se i olakšava postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, ali i samo građenje.„ -  kazao je državni tajnik Meštrić.

„Ministarstvu je cilj olakšati pristup uslugama koje pruža javna uprava uspostavom digitalnih portala, gdje će korisnicima na jednom mjestu biti dostupne informacije i usluge tijela javne uprave. Istovremeno se namjerava smanjiti administrativno opterećenje ulagača u nekretninski sektor, rasteretiti sudionike u graditeljskim poduhvatima i javnu upravu od neučinkovitih procedura te povećati transparentnost postupaka u području prostornog uređenja i gradnje.“ -  dodao je Meštrić.

Sastavni dio stručnog skupa bile su teme koje su značajne za rad inženjera elektrotehnike, kako projektanata i nadzornih inženjera, tako i inženjera voditelja građenja i voditelja radova.  Održana su i dva okrugla stola na temu „Vatrootporni nosivi sustavi u elektroinstalacijama„ i „Utvrđivanje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja u postupku izdavanja lokacijske dozvole i u postupku izdavanja građevinske dozvole“ na kojem su uz ostale uvažene goste sudjelovali i državni tajnici Ministarstva Dunja Magaš i Danijel Meštrić.

Detaljnije o digitalizaciji sustava Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te uvođenju sustava eKonferencije putem kojeg se podnosi, prikuplja i obrađuje sva dokumentacija potrebna za izdavanje građevinske dozvole, sudionici su se imali prilike upoznati kroz radionice koje su bile sastavni dio programa a održali su ih službenici Ministarstva Gordana Špehar Hafizović, Marija Komljenović i Alen Grabar.

   


Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi