U Zagrebu održan sastanak 12. Upravljačkog odbora i Skupštine donatora u Zagrebu

header

REGIONALNI PROGRAM STAMBENOG ZBRINJAVANJA (RHP)

12. UPRAVLJAČKI ODBOR RHP-a 

Dana 6. lipnja 2018. godine u Zagrebu, održana je Skupština donatora i Upravljački odbor Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Ispred donatora Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja sastanku Upravljačkog odbora predsjedali su: gđa. Marta Costanzo, ravnateljica Ureda za Europu, središnju Aziju i Ameriku, Uprava za stanovništvo, izbjeglice i migracije, Vladin ured SAD-a i g. Colin Wolfe, voditelj regionalne suradnje zemalja zapadnog Balkana, Opća uprava NEAR, Europska komisija. Domaćin sastanka bio je g. Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Osim navedenih, sastanku su prisustvovali i predstavnici zemalja donatora, predstavnici Razvojne banke Vijeća Europe, predstavnici UNHCR-a i OESS-a te predstavnici zemalja partnera RHP-a, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Republika Srbija. Predstavnici donatora pohvalili su sve aktivnosti koje provode zemlje partneri te izrazili zadovoljstvo, budući da je stiglo vrijeme kada sve partnerske zemlje ubiru plodove rada, što se očituje u velikom broju iznađenih stambenih rješenja za najranjivije korisnike Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Predsjedavajući Upravljačkog odbora, naglasili su potrebu da se ovakva uspješna dinamika provedbe RHP-a nastavi i nadalje, kako bi se svi do sada odobreni projektni prijedlozi proveli u zadanim rokovima. Na sastanku je također naglašena potreba zemalja partnera vezano za nastavak aktivnosti usmjerenih ka održivosti RHP-a, a to se prije svega očituje u aktivnostima koje omogućuju korisnicima RHP-a pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i drugim pravima koja im olakšavaju integraciju u zemlji trenutnog boravka ili omogućuju lakši povratak u zemlje odakle su izbjegli. Na Skupštini donatora, koja je održana netom prije sastanka Upravljačkog odbora RHP-a, odobreno je sedam novih projektnih prijedloga zemalja partnera i to:
  • RH (3 projekta; RH7, RH8 i RH9) zgrada u Vukovaru, kupnja stanova i obnova kuća, vrijednost 3,9 milijuna eura;
  • BIH (1 projekt; BIH6 ) obnova kuca i izgradnja stanova, vrijednost 18.2 milijuna eura;
  • SRB (1 projekt; SRB9) izgradnja zgrada, kupnja stanova, isporuka građevinskog materijala i kupnja seoskih imanja, vrijednost 23,6 milijuna eura;
  • CG (2 projekta; MNE6 i MNE9) izgradnja stambenih zgrada i doma za starije, vrijednost 7 milijuna eura.
Vrijednost svih sedam odobrenih projektnih prijedloga iznosi 52,7 milijuna eura uključujući sredstva donatora u iznosu od 46 milijuna eura i doprinos zemalja partnera u iznosu od 6,7 milijuna eura. Budući da je Republika Hrvatska članica Europske Unije, ne može koristiti sredstva osigura u RHP Fondu donatora, već ovisi isključivo o sredstvima direktnih donacija pojedinih donatora, prije svega Sjedinjenih Američkih Država. Osim navedenog, kao donator pojavila se po prvi puta i Kraljevina Španjolska koja je osigurala za Republiku Hrvatsku 168.000 eura. Donirana sredstva Kraljevine Španjolske koristit će se za financiranje tehničke pomoći u Republici Hrvatskoj. Slijedeći dan, 7. lipnja 2018. godine, uzvanici Skupštine donatora i Upravljačkog odbora Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, posjetili su novoizgrađen Dom za starije osobe u Glini koji je izgrađen u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Republici Hrvatskoj. Vrijednost izgradnje navedenog Doma iznosi 31 milijun kuna.

footer



Pisane vijesti