Urbana pitanja - Nova povelja iz Leipziga i Implementacijski dokument NLC

U sklopu njemačkog predsjedanja Vijećem EU, početkom srpnja 2020. godine održan je sastanak Neformalne radne skupine za urbana pitanja na razini stručnjaka (Urban Development Group – UDG), na kojem se između ostalog raspravljalo o prijedlogu Nove povelje iz Leipziga  i Implementacijskom dokumentu NLC.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja aktivno sudjeluje u radu na ekspertnoj razini i na razini direktora putem imenovanih predstavnika.

Nova povelja iz Leipziga (The New Leipzig Charter – NLC) strateški je dokument koji će usmjeriti razvoj europskih urbanih područja do 2030. godine, te će zamijeniti Povelju iz Leipziga iz 2007. godine. Ključni cilj Nove povelje iz Leipziga je i dalje promicanje integriranog, održivog, urbanog razvoja. Dokument sagledava nove okolnosti posebice vezano za klimatske promjene, demografske izazove i promjene u gospodarskim djelatnostima. Nova povelja iz Leipziga pruža snažan okvir za uspostavu dobrog urbanog upravljanja te naglašava transformativnu snagu gradova za opće dobro kroz ključna načela, ključne dimenzije i specifična polja djelovanja.
 
Provođenje urbane politike, koja se temelji na skupu strateških načela dobrog urbanog upravljanja, predstavljeno je dodatnim Implementacijskim dokumentom NLC. Tim okvirom potvrđuju se i dodatno razrađuju ciljevi i postignuća Pakta iz Amsterdama iz 2016. godine, nastavljajući provedbu Urbane Agende za EU kroz primjenu inovativnog višerazinskog pristupa.
   
Dokument će se usvajati tijekom DE PRES na neformalnom ministarskom sastanku, krajem studenoga 2020. godine. U svrhu informiranja javnosti objavljujemo prijedlog spomenutih dokumenata. Za sva pojašnjenja nam se možete obratiti na EU2020HR@mgipu.hr.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja