Uređuju se zakup i kupoprodaja poslovnih prostora, garaža i parkirnih mjesta u državnom vlasništvu

Slika /slike/Ministar/VladaRH-22.8.2024..jpg

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona upućen je danas sa sjednice Vlade u saborsku proceduru po hitnom postupku.

Prijedlogom zakona se regulira status zakupnika prostora u državnom vlasništvu i vlasništvu jedinica lokalne samouprave kojima ti ugovori ističu do kraja ove godine, a ukupno ih je 587.

„Kada smo 2018. donijeli zakon njime smo zakupnicima koji su plaćali zakupninu iako nisu imali valjani ugovor omogućili sklapanje ugovora o zakupu na pet godina. Kako sada ti ugovori ističu, potrebno je ići s izmjenom zakona kako bismo im mogli produžiti ugovore temeljem izmijenjenog zakona, najprije na 10 godina, a potom na još 10 godina“, izjavio je ministar Bačić i dodao da se ugovori mogu produžiti samo onim zakupcima koji u cijelosti izvršavaju ugovorne obaveze.

Ukupno je 386 zakupnika potpisalo ugovore s Republikom Hrvatskom, a 301 s jedinicama lokalne samouprave.

Izmjenama zakona omogućuje se prodaje garaža i parkirnih mjesta svim zakupnicima koji imaju potpisane ugovore i koje u cijelosti izvršavaju.

Izmjenama zakona obuhvaćeno je i uređivanje pravnog odnosa između zakupaca i Republike Hrvatske za nekretnine koje država, odnosno jedinice lokalne samouprave, kontinuirano stječu otkad je zakon usvojen. Zakon uređuje postupanje s korisnicima prostora koji u njima obavljaju dopuštenu djelatnost, a država, odnosno jedinice lokalne samouprave, su u međuvremenu stekle vlasništvo nad tim nekretninama.

„S obzirom da smo izmjenama Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH ovlastili Državne nekretnine da upravljaju poslovnim prostorima i stanovima u državnom vlasništvu, bilo je potrebno s tim zakonom uskladiti i ovaj zakon“, istaknuo je ministar Bačić.

Dodatnih 3 milijuna eura za prostorne planove nove generacije

Vlada je Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dala suglasnost za osiguranje dodatnih 3 milijuna eura za razvoj sustava prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kroz digitalizaciju - javnog Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava Izrada prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava „ePlanovi“  osiguranih kroz digitalizaciju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Zbog velikog interesa jedinica lokalnih samouprava za transformaciju prostornih planova iz analognih u digitalne formate tzv. prostorne planove nove generacije potrebno je povećati alokaciju javnog Poziva s 11.000,000,00 eura na 14.000.000,00 eura.

„Za ovu reformu indikator je bio 570 prostornih planova, a na javni poziv javio se značajno veći broj - iskazana je potreba za digitalnom transformacijom 734 prostorna plana“, pojasnio je ministar Bačić. Za financiranje putem sustav eNPOO dosad je prijavljeno 632 prostornih planova.
S današnjim danom odobrena je 484 prijava u iznosu od 11.154.890,61 eura što iznosi 102 posto alokacije.
 

Pisane vijesti