Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina na prvom čitanju u Saboru

Slika /slike/Ministar/2024_9_20_Sabor_Bacic.PNG

Danas je u Hrvatskom saboru prvo čitanje Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, koji ima za cilj uspostavu suvremenog i učinkovitog sustava zemljišne administracije. Ovaj zakon trebao bi značajno doprinijeti povećanju pravne sigurnosti u poslovanju s nekretninama, ubrzati procese ulaganja te unaprijediti funkcioniranje tržišta nekretnina. U ime predlagatelja prijedlog zakona predstavlja ministar Branko Bačić.

Najvažnije promjene predložene u ovom zakonu odnose se na odredbe koje uređuju postupak katastarske izmjere, ključne za sustavnu obnovu i osnivanje zemljišnih knjiga te uspostavu novog katastarskog operata, a u konačnici i Baze zemljišnih podataka. Ove izmjene postavljaju temelj za učinkovitiju upravu nekretninama i bolju pravnu regulaciju zemljišnih evidencija.

Pored promjena koje se odnose na katastarsku izmjeru, novim Zakonom urediti će se:
  • Obavještavanje i sudjelovanje u postupku: Prijedlog Zakona osigurava pravilno obavještavanje i sudjelovanje svih zainteresiranih strana u postupku katastarske izmjere.

  • Učinkovitija dostava pismena: Propisana je dostava pismena na adrese gdje je dostava moguća, a ako nije, pismena se objavljuju na elektroničkoj oglasnoj ploči Državne geodetske uprave.

  • Povećanje učinkovitosti: Na ovaj način poboljšava se učinkovitost provođenja katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga te se osigurava bolja zaštita prava stranaka.

  • Prikupljanje i predočavanje podataka: Uvodi se pojednostavljeni postupak prikupljanja i predočavanja podataka o katastarskim česticama, uključujući obveze geodetskih stručnjaka.

  • Mehanizmi zaštite prava: Propisano je korištenje raznih mehanizama (zapisnici, izjave, isprave) kako bi se osigurali dokazi o sudjelovanju stranaka u postupku.

  • Neodaziv stranaka: Za čestice na kojima se stranke nisu odazvale, preuzimaju se podaci susjednih zemljišta ili lomne točke iz postojećeg katastarskog operata.

  • Geodetski elaborati: Pojednostavljen je postupak izrade, pregleda i potvrđivanja geodetskih elaborata, što doprinosi skraćivanju postupaka i povećanju pravne sigurnosti.

  • Napomena o tehničkoj reambulaciji: Prijedlog Zakona ukida tehničku reambulaciju zbog njene nedostatne kvalitete u usporedbi s važećim zahtjevima.

  • Usklađivanje s zemljišnim knjigama: Katastarski operat otvara se s danom otvaranja zemljišne knjige, čime se postupci usklađuju sa Zakonom o zemljišnim knjigama.

Zakon predstavlja implementaciju ključnih ciljeva i politika predviđenih programom Vlade RH da se do kraja 2030. godine dovrši iznimno opsežan posao ažuriranja katastarskih i zemljišno-knjižnih podataka. 
 
Raspravu uživo pratite OVDJE.
 

Pisane vijesti | Informacija | Propisi