Varaždinske Toplice: Završena energetska obnova objekta Minerva

  • Slika /slike/Energetska_ucinkovitost/2020_10_20_image-1H.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

(Hina) Završen je najveći projekt energetske obnove javne ustanove u Hrvatskoj, obnova Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice objekta Minerva, vrijedan 98,8 milijuna kuna. Završnoj konferenciji prisustvovao je pomoćnik ministra graditeljstva Milan Rezo.

Obnova bi trebala rezultirati uštedama na potrošnji energenata od gotovo 60 posto.

Na završnoj konferenciji projekta zamjenik ravnatelja Specijalne bolnice Damir Mihalić rekao je kako je taj kompleks izgrađen 1981. godine, a bruto površina iznosi 31.580 metara kvadratnih.

U sklopu projekta obnovljena je fasada, zamijenjena stolarija kao i strojarsko postrojenje odnosno dizalice topline jer se objekt i ranije grijao na termalnu vodu, pojasnio je Mihalić.
 

Centralni upravljački sustav nad potrošnjom energije

„Vrijednost cjelokupnog projekta je da smo uspjeli dobiti centralni upravljački sustav nad potrošnjom energije, a imperativ nam je bio da nam ušteda osnovnih energenata bude na razini 60 posto, čime smo taj uvjet i zadovoljiti”, dodao je.

Uloženo je, rekao je, "i dodatnih 20 milijuna kuna u zanavljanje objekta, što je rezultiralo funkcionalnim hotelskim objektom koji uz još djelomična ulaganja može biti na razini pet zvjezdica što je razina visokog komfora kad govorimo o bolnicama”. U Hrvatskoj, ističe, trenutno nema takvog objekta.

Energetska obnova vrijedna je 98,8 milijuna kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 37,8 milijuna.

„To je dio ukupnog našeg zahvata u Varaždinskim Toplicama koji će s realizacijom spinalnog centra čija izgradnja upravo počinje biti negdje okvirno 260 milijuna kuna”, rekao je varaždinski župan Radimir Čačić i dodao da je obnovljeno 400 od 900 ležajeva, a u idućim godinama nastavlja se obnova.

„To će biti fantastična ponuda i u smislu rehabilitacije i zdravstva, ali i u smislu turizma, zdravstvenog turizma i healthy ageinga”, kazao je Čačić.


Čačić: 530 milijuna za projekte energetske obnove u Varaždinskoj županiji

Od trenutnih projekata energetske obnove u Hrvatskoj vrijednih 2,5 milijardi kuna, 530 milijuna realizira se u Varaždinskoj županiji, dodao je župan.

Alenka Košiša Čičin-Šain, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, istaknula je da je, nakon Grada Zagreba, Varaždinska županija druga u nizu po svim energetskim obnovama javnih zgrada. Do sada su obnovljene 44 javne zgrade od ukupno 550 zgrada u cijeloj Hrvatskoj, odnosno 15 posto energetski obnovljenih zgrada upravo je u Varaždinskoj županiji.

Pomoćnik ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Milan Rezo rekao je da nova vizura Specijalne bolnice „otvara novu budućnost za Varaždinske Toplice, Varaždinsku županiju i cijelu Republiku Hrvatsku“ jer se u ovoj bolnici liječe pacijenti s područja cijele države.

Završetkom projekta energetske obnove smanjuje se godišnja potrošnja primarne energije za 59,66 posto, a uz to će se smanjiti emisija CO2 za 58,44 posto. Zgrada je obnovom iz energetskog razreda E prešla u energetski razred A+.

Izvor fotografija: HINAPisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi