Započela javna rasprava o dva ključna dokumenta vezana uz obnovu

Slika /slike/Opcenito/savjetovanje.jpg

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u javno je savjetovanje uputilo dva ključna dokumenta vezana uz obnovu: Prvi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom te Pravilnik o sadržaju i tehničkim elementima projektne dokumentacije obnove, projekta za uklanjanje zgrade i projekta za građenje zamjenske obiteljske kuće.

Prijedlozi dokumenata koji se stavljaju na javno savjetovanje zainteresiranoj javnosti rezultat  su kvalitetne rasprave i konstruktivnog dijaloga s predstavnicima akademske i stručne javnosti te drugim javno-pravnim tijelima.  Riječ je o podzakonskim aktima koji su od ključne važnosti za provedbu obnove i drugih mjera uređenih Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Njima se reguliraju aspekti provedbe obnove koji će biti glavna odrednica za rad Fonda za obnovu čije se osnivanje uskoro očekuje.
 
Zakon  o obnovi je donesen a obnova zgrada oštećenih potresom i druge mjere provodite na način i u skladu s programima mjera i aktivnostima obnove, koje donosi Vlada na prijedlog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ministarstvo prijedloge programa mjera izrađuje u suradnji sa Stručnim savjetom za obnovu, a po potrebi i s drugim javnopravnim tijelima i osobama. Programi mjera detaljnije razrađuju Zakonom propisan postupak obnove odnosno uklanjanja zgrada oštećenih u potresu, gradnju zamjenskih obiteljskih kuća i zbrinjavanje osoba pogođenih nepogodom.
 
Danas je u javno savjetovanje upućen Prvi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Njime se utvrđuju mjere obnove zgrada koje se odnose na obnovu zgrada javne namjene, višestambenih zgrada, poslovnih zgrada, stambeno-poslovnih zgrada i obiteljskih kuća na području Zagreba i dvije susjedne županije.
 
Prvi program mjera, definira i detaljno razrađuje:
 
  • lokaciju područja na kojima se provode mjere,
  • podjelu lokacije područja na kojima se provode mjere na zone,
  • analizu zatečenog stanja i nastale štete te predviđanje mogućih daljnjih štetnih posljedica s procjenom šteta,
  • operativnu organizacijsku strukturu i nadležna tijela za izvršenje pojedinih mjera,
  • prioritete i rokove provedbe mjera,
  • kriterije za odabir početnih sudionika u obnovi: operativni koordinatori, projektanti, revidenti i provoditelj tehničko-financijske kontrole projekta,
  • konzervatorske smjernice za zgrade koje nisu pojedinačno zaštićeno kulturno dobro i one zgrade koje se ne obnavljaju u cijelosti,
  • razradu postupka podnošenja zahtjeva za obnovu i rokova za podnošenje zahtjeva i
  • druge potrebne elemente.
 
Sukladno prijedlogu Programa, obnovu odnosno uklanjanje zgrada, gradnju obiteljskih kuća, isplatu novčane pomoći na temelju odluke Ministarstva provodi Fond za obnovu, putem ovlaštenog arhitekta, ovlaštenog inženjera građevinske struke, odnosno izvođača. Ukoliko vlasnik, odnosno suvlasnici oštećene zgrade koji na temelju odluke o obnovi sami obnavljaju zgradu, obnovu tih zgrada provodi vlasnik odnosno suvlasnici zgrade.
 
 
Pravilnik o sadržaju i tehničkim elementima projektne dokumentacije obnove,
projekta za uklanjanje i projekta za građenje zamjenske obiteljske kuće
 
Predmetnim propisom, propisuje se podrobniji sadržaj i tehnički elementi projektne dokumentacije obnove potresom oštećenih zgrada javne namjene, višestambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih zgrada te obiteljskih kuća, projekta za uklanjanje zgrade, projekta za građenje zamjenske obiteljske kuće, te način opremanja, označavanje, način i značenje ovjere od strane ovlaštenih osoba, pravila za ispis projektne dokumentacije obnove, projekta za uklanjanje zgrade i projekta za građenje zamjenske obiteljske kuće.
 
 
Argumentirani prijedlozi će se razmotriti i uvažiti
 
Ministarstvo ovim putem poziva zainteresiranu i stručnu javnost ukoliko ima argumentiranih primjedbi, prijedloga ili mišljenja na jedan od ova dva ključna dokumenta koji će biti od velike važnosti za daljnji operativni proces organizirane obnove potresom stradalih zgrada, da se aktivno uključi u javnu raspravu.  Prijedlozi podzakonskih akata objavljeni su na portalu eSavjetovanja a rasprava se provodi do 27. listopada 2020. godine.

Poveznica na web: https://mpgi.gov.hr/pristup-informacijama/savjetovanje-s-javnoscu-8116/otvorena-savjetovanja/3680
 
 
Fond za obnovu
 
Podsjetimo ovdje i kako su vijećnici županijskih skupština Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije jednoglasno prihvatili Prijedlog ugovora o osnivanju Fonda za obnovu. Sjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije održana je 8. listopada 2020. godine, a sjednica Skupštine Zagrebačke županije 13. listopada 2020. godine.

Prijedlog Ugovora o osnivanju Fonda još treba dobiti potvrdu na sjednici Skupštine Grada Zagreba koja će se održati u utorak 27. listopada 2020. godine, nakon čega slijedi upućivanje na donošenje Vladi Republike Hrvatske u četvrtak 29. listopada 2020. godine.
 
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova