Vlada RH usvojila Odluku o financiranju privremenog smještaja i produljenju prava na organizirani smještaj stradalnicima potresa

Vlada RH na sjednici održanoj 12. listopada 2023. godine  usvojila je prijedlog Odluke koja uređuje financiranje privremenog smještaja, uključujući izdatke za alternativne smještajne opcije i mogući smještaj stradalnika potresa u domovima, hotelima, hostelima i sličnim oblicima smještaja, privremenim smještajnim jedinicama za stanovanje. 

Odlukom se omogućuje i  sufinanciranje troškova režija korisnika privremenog stambenog zbrinjavanja čije su nekretnine stradale u potresima na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije i privremenog smještaja osoba koje su na dan potresa stanovale u nekretninama oštećenim uslijed potresa na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, a koje ne ostvaruju pravo na obnovu i pravo na stambeno zbrinjavanje temeljem Zakona o obnovi.

Također, Odluka korisnicima produžuje pravo na organizirani smještaj do završetka obnove, odnosno do promjene kategorije oštećenja utvrđenog preliminarnim pregledom nakon provedenih hitnih i nužnih radova popravka zgrade ako je nalaz ovlaštenog inženjera građevinarstva utvrdio da je zgrada uporabljiva.   

Usvojena Odluka definira i okolnosti pod kojima korisnicima prestaje pravo na zamjenski smještaj, što do sada u organiziranom smještaju u objektima koji su za tu namjenu mobilizirani odlukom Ravnateljstva civilne zaštite neposredno nakon potresa, nije bilo definirano.

Za provedbu ove Odluke zadužuju se Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova