Vojna imovina je neiskorištena jer nema projekata

Slika /arhiva-midim//arhiva/2012/12/1402397_17502231.jpg
Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Mladen Pejnović dao je izjavu za Hrvatski radio, emisiju "Tisuću bisera" o broju i stanju neperspektivne vojne imovine, te pod kojim će se uvjetima ta imovina ustupati lokalnim zajednicama. Predstojnik Pejnović je, između ostalog, izjavio:

Republika Hrvatska, prema evidenciji iz svibnja 2012., raspolaže 192 nekretninama (zgrade (vojarne), livade, strelišta, skladišta, poligoni, zemljišta...) na području Republike Hrvatske, od čega je 51 nekretnina na otocima.

Stanje navedenih nekretnina je dosta različito - neke su napuštene i zapuštene, a neke su u boljem stanju i potrebne su samo manje preinake da bi u potpunosti bile uporabne.

Vojne nekretnine će se ustupati lokalnim zajednicama po najvažnijem kriteriju - projekti. Naime, ukoliko lokalna zajednica predloži projekt, napiše projektnu dokumentaciju i prikupi sve potrebne materijale, nema razloga da se njihov prijedlog ne razmotri i odobri. Ostali kriteriji koji će se zasigurno vrednovati su da je projekt samoodrživ i to na duže razdobolje (da se ne dogodi da nakon nekog vremena se traži novčana pomoć države ili da se nekretnina još više devastira), te da će projekt donijeti dobrobit što većem broju lokalnog stanovništa i slično.

Konkretnih projekata je do sada bilo malo, o njima se raspravljalo i u pravilu su bili odobreni. Vlada RH će uvijek biti voljna ustupiti vojne nekretnine u svrhu pokretanja investicija i poslovnih projekata, problem je što takvih projekata nema u velikom broju. Za ilustraciju, do sada su 41 nekretnine dane na trajno raspolaganje/korištenje, 44 na djelomično raspolaganje i 18 ih je u procesu raspolaganja. Već navedenih 192 su i dalje raspoložive.

Predstojnik DUUDI-ja, Mladen Pejnović dao je izjavu na ovu temu i 10. prosinca 2012. godine za HTV emisiju "Tema dana". Izjava je dostupna na: http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=569&cHash=4ea8d454f9. Potrebno je izabrati u meniju datum 10/12/12, a prilog u kojem je izjava počinje u 4:25 minuti emisije.

Republika Hrvatska je predala jedinicama lokalne i regionalne samouprave od 2009. do 2011. godine 20 vojnih nekretnina ukupne vrijednosti gotovo 560 milijuna kuna. U popisu darovanih nekretnina izražene su detaljne vrijednosti i lokacije, te namjene tih nekretnina.



Pisane vijesti