Za gradnju poduzetničke zone Gradu Bakru darovano zemljište vrijedno 4,9 milijuna eura

  • Slika /slike/Ministar/2023_03_20_Bakar-n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić svečano su potpisali Ugovor o darovanju nekretnina u k.o. Bakar Gradu Bakru, u svrhu osnivanja poduzetničke zone ,,Bakar" na platou bivše koksare u Bakru.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić čestitao je gradonačelniku Tomislavu Klariću i njegovim suradnicima na  projektima koje Grad Bakar realizira kao primjer brojnim jedinicama lokalne samouprave.

„Čestitam gradonačelniku na činjenici da je u njegovim mandatima proračun Grada Bakra s 15 milijuna kuna došao na 15 milijuna eura, što dovoljno govori o gospodarskim aktivnostima u samome Gradu, koji kao rezultat imaju i punjenje državnog proračuna. Sjećam se kada sam kao ministar graditeljstva bio na ovom istom mjestu, kada je za poduzetničku zonu Kukuljanovo bilo darovano oko 280 tisuća metara kvadratnih. Mislim da je Kukuljanovo najbolja, najopremljenija, najsnažnija poduzetnička zona u Hrvatskoj i to je nešto što može ovaj Grad i gradonačelnika ispunjavati ponosom. Vidjevši kako je Zona izgledala 2007. pa do danas, radi se zaista o impresivnim ulaganjima i na tome treba ustrajati i čestitati. Ovaj današnji dan praktično je nastavak jedne brige Vlade RH-a  za doprinos snaženju ovoga Grada i brizi za njegov okoliš, da će jedan prostor koji je nekad bio, ja bih rekao crna industrija, koja je u značajnoj mjeri umanjivala kvalitetu života ovog Grada, kroz ovaj projekt najprije sanacije uklanjanja jednog devastiranog prostora i okoliša, polako će sigurnom rukom dobiti onaj izgled i onu namjenu koja je primjerena ovome Gradu,“ naglasio je ministar Bačić.

„Doista mi je ugodna dužnost da u ime Vlade mogu potpisati ovaj Ugovor kojim se jedna imovina koja je bila upisana na Republiku Hrvatsku sada upisuje temeljem Ugovora na Grad Bakar, a on će sigurno znati upravljati tim svojim praktično središnjim dijelom Bakarskog zaljeva što je iznimno važno za njegovo daljnje očuvanje,“ zaključio je ministar Bačić.

​„Zadovoljstvo mi je na današnji dan otvoriti ovo svečano potpisivanje Ugovora koji je za Grad Bakar toliko značajan da je teško opisati riječima. U prezentaciji možete vidjeti kako je Bakar izgledao u vrijeme Koksare od 1978. nadalje dok su njegovi stanovnici trpjeli ekološko onečišćenje i zagađenje. Zahvaljujući Vladi RH-a, predsjedniku dr. Franju Tuđmanu 1994. godine je donesena Odluka o uklanjanju postrojenja tadašnje Koksare i to je trajalo sve do 2019. godine kad je konačno likvidirana tvrtke Koksar te su srušeni svi postojeći objekti. Utrošeno je preko 360 milijuna kuna u sanaciju terena i dijela podmorja te su se time stekli uvjeti da zemljište pripadne u vlasništvo RH. Budući da se likvidacija otegla veliki niz godina mi smo odlučili u dogovoru s Industrijskom zonom otkupiti upravnu zgradu tadašnje Koksare i teren oko nje za 6 milijuna kuna. S tim sredstvima je završena likvidacija Koksare i ona je na neki način prestala postojati, a zemljište je pripalo Republici Hrvatskoj. Kako smo mi u Bakru proaktivni, nismo htjeli čekati već smo krenuli pripremati projekte, i upravo s našim zahtjevom, a zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH u prosincu je donesena odluka gdje se zemljište platoa Koksare, zemljište koje danas potpisujemo predaje u vlasništvu Grada,“ naglasio je Tomislav Klarić. 

„Grad je pripremio i donio Urbanistički plan uređenja, a paralelno s tim pripremili smo i projekt izgradnje kanalizacijskog sustava Grada Bakra vrijedan 60 milijuna kuna koji se upravo radi na području Bakra. Na dijelu platoa bivše Koksare gradi se veliki uređaj za pročišćavanje s 360 metara dugim ispustom u more i na taj način Bakar koji sada ima 36 direktnih ispusta kanalizacije čitavim obodom zaljeva, postaje ekološki čist u ovom dijelu, a mi imamo brojne projekte s kojima krećemo u realizaciju i unapređenje Bakra u turističkom smislu. Dio pomorskog tunela nekadašnje Koksare, želimo pretvorit u prezentacijski centar u kojem će posjetiteljima i građanima biti prezentirana industrijska prošlost i sve ono što se više nikad u Bakru ne smije dogoditi,“ naglasio je gradonačelnik Klarić te nadodao kako je trenutno na području Grada Bakra 37 velikih gradilišta, u Industrijskoj zoni Bakar radi se preko 20 novih hala, grade se 2 nove prometnice i još 2 kružna toka, a u ovom mandatu ostvarit će se obećanje i otvoriti oko 1000 novih radnih mjesta.

„Naš cilj je dobiveni prostor pretvoriti u nešto što će Gradu Bakru, Primorsko-goranskoj županiji, a najviše od svega našoj domovini vraćati uložena sredstva s radnim mjestima, plaćama i svime onime što će omogućiti razvoj ovoga našega kraja,“ zaključio je bakarski gradonačelnik.

Vlada Republike Hrvatske je 9. prosinca 2022. godine donijela Odluku o darovanju nekretnina u k.o. Bakar Gradu Bakru, u svrhu osnivanja poduzetničke zone ,,Bakar" na platou bivše koksare u Bakru. Tržišna vrijednost darovanih nekretnina površine 84.602 m2 iznosi 4.922.688,96 € odnosno 37.090.000,00 kuna. Grad Bakar se potpisivanjem Ugovora obvezuje darovane nekretnine privesti namjeni u roku od pet godina što podrazumijeva opremanje poduzetničke zone:
 
  • energetskom infrastrukturom (struja, javna rasvjeta, plin, plinska podstanica, priključci na javnu mrežu i / ili izgrađena trafostanica i drugi energetski priključci);
  • komunalnom infrastrukturom (opskrba vodom, vodovodne i oborinske instalacije, kanalizacija i odvodnja - fekalna, oborinska, tehnološka, priključci na javnu mrežu);
  • prometnom infrastrukturom (pristupne ceste, ceste unutar poduzetničke zone, odnosno
  • poduzetničke potporne institucije, parkirališta, utovarne rampe i dr.);
  • komunikacijskom infrastrukturom (telefonska i internetska, radio, TV mreža i dr.).

Prenamjena platoa bivše Koksare, koja je svojom izgradnjom i dugogodišnjim radom narušila ugled Grada i zdravlje građana,  prvenstveno ima za cilj osnivanje Poduzetničke zone „Bakar“ kojom će se potaknuti gospodarski razvoj, omogućiti ulaganje i širenje pogona brojnih investitora, kao i ostalih poduzetničkih aktivnosti na tom području. Darovanje predmetnih nekretnina od velike je važnosti za daljnji razvoj Grada Bakra, a stvaranjem Poduzetničke zone „Bakar“ promijeniti će se vizura samoga Grada, otvoriti nova radna mjesta, poboljšati kvaliteta života, razviti ekonomija i gospodarstvo, sve na dobrobit Grada Bakra, a time i Republike Hrvatske.
 
 

Pisane vijesti | Informacija | Državna imovina