Započeo novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite, u prvom danu zaprimljeno 417 prijava

Slika /slike/Ministar/2023_03_20-APN-subvencije.jpg

Potpredsjednik Vlade, ministar Branko Bačić i direktor APN-a Dragan Hristov jučer su održali press konferenciju povodom početka novog kruga zaprimanja zahtjeva za subvencionirane stambene kredite. Ove je godine za ovu mjeru stambenog zbrinjavanja osigurano 9,3 milijuna eura što će prema procjenama biti dovoljno za oko 5.800 subvencija.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je ocijenio da je ovaj model iznimno poticajan, istaknuvši i da se ne slaže s kritikama da je on temeljni i najvažniji razlog povećanja cijena stanova u Hrvatskoj.

Iskustva drugih država koje su ušle u Europsku uniju u desetogodišnjem razdoblju pokazuju i drastičnija poskupljenja nekretnina, i više od 85 posto, napomenuo je Bačić, podsjetivši i da je Hrvatska članica i europodručja i Schengena, a da su kupci gotovo svake treće nekretnine stranci. 


U izradi stambena strategija

U kojoj mjeri je povećanje cijena ovisno o modelu subvencioniranja, vidjet će se kada se napravi nova stambena strategija, čije donošenje je ministar Bačić najavio do kraja ove ili početka iduće godine.

Želja je, rekao je ministar, da se dogodine u ovo vrijeme zna status zakona o subvencioniranju stambenih kredita, koji je u završnoj godini provedbe, a "kako bi se resorno ministarstvo i Vlada odredili prema novim modelima - subvencioniranja stambenih kredita, poticane stanogradnje ili nekog drugog vida ili modela koji se može osmisliti".

Na pitanje novinara je li onda ovo zadnja godina subvencioniranja stambenih kredita, Bačić je odgovorio da "on to nije rekao", a da će stambena strategija predvidjeti između ostalog "nastavak ovakvog ili izmijenjenog zakona".

Rekao je kako će se pri izradi strategije voditi računa da prodaja stanova nije jedini način rješavanja stambenog pitanja građana, već je tu i izgradnja stanova koji bi prioritetno bili okrenuti iznajmljivanju mladima po povoljnim uvjetima.

Razmišlja se da bi se u taj model išlo zajedno s jedinicama lokalne samouprave, u smislu iznalaženja lokacija i zemljišta, kao i priključka na komunalnu infrastrukturu, a kako bi naposljetku cijene tih stanova bila niža, kazao je Bačić.


Za ovu godinu za mjeru predviđeno 9,3 milijuna eura

Direktor APN-a Dragan Hristov je istaknuo kako je kroz mjeru subvencioniranja stambenih kredita dosad zbrinuto gotovo 30.000 mladih obitelji, a za ovu godinu za mjeru je predviđeno 9,3 milijuna eura, što je dovoljno za oko 5.800 zahtjeva.

Inače, APN je za ovogodišnji natječaj ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita potpisao s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto.

Kako je već poznato iz ranijih natječaja, mjeru subvencioniranja stambenih kredita mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Izvor: HINA/MPGIStranica | Informacija | Subvencioniranje stambenih kredita