Za projekte energetske obnove u Istarskoj županiji 13 milijuna kuna

Slika /slike/press/2018_09_13_VRH.jpg
Nakon jučerašnje sjednice Vlade Republike Hrvatske koja se održala u Puli ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar potpisao je i svečano uručio tri ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje energetske obnove zgrada javnog sektora i to za projekt „Energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Buje i talijanskog vrtića Mrvica", za projekt „Energetske obnove zgrade gradske uprave grada Buje“ te za projekt „Energetske obnove zgrade Osnovne škole Marije i Line“. Također, ministar je uručio i tri odluke o financiranju energetske obnove zgrada javnog sektora za projekt „Energetske obnove zgrade Centar za inkluziju i podršku zajednici grad Buje“, za projekt „Energetske obnove zgrade gradskog kina i knjižnice te za projekt „Energetske obnove zgrade Dječjeg kreativnog centra, Pula“.

Ukupna vrijednost projekata iznosi skoro 44 milijuna kuna, od čega 13 milijuna kuna iznose bespovratna sredstva.

Podsjetimo, Poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora je raspisan krajem 2017. godine, a otvoren za prijave početkom 2018. godine. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj po ovom pozivu tada je iznosila 380 milijuna kuna. Donesena je Odluka o povećanju alokacije, kojom je ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru Poziva povećan na više od milijardu kuna.

Na Poziv je ukupno zaprimljeno 759 prijava, a ukupni zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi gotovo 1,34 milijarde kuna.  Do sada je doneseno 271 Odluka o financiranju u iznosu od 519.823.598,80 kn bespovratnih sredstava, s ukupnom vrijednošću projekata 1.023.569.423,17 kn, a potpisano je i 113 ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava.

Na 114. sjednici Vlade, a šestoj po redu van Zagreba, doneseno je više od 20 odluka posvećeno Istarskoj županiji, jednoj od najrazvijenijih hrvatskih županija, vrijednih više od 2,5 milijarde kuna. Odluke su vezane uz poboljšanje prometne infrastrukture , darovanje nekretnina gradovima i općinama u Istarskoj županiji radi realizacije projekata važnih s turističkog aspekata te javnog interesa.

Foto:www.hina.hrPisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi