114. sjednica Vlade Republike Hrvatske u Puli

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/IMG_4925.jpg

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, koja je održana u Puli, predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je pitanje Uljanik grupe, brodogradilišta u Puli i Rijeci, jedna od ključnih političkih i ekonomskih, socijalnih i identitetskih tema.

„Ovo je još jedna sjednica Vlade van Zagreba, a dosad ih je bilo pet, u Vukovaru, Sisku, Kninu, Osijeku i Splitu“, naglasio je predsjednik Vlade Plenković. 

Dodao je da su na tim sjednicama donesena 83 akta važna za svaku tu pojedinu županiju te da ih je većina provedena ili su u tijeku. 

„U financijskom smislu ti su projekti vrijedni oko 4,5 milijarde kuna, a to su sredstva namijenjena izravno lokalnoj zajednici i zato mi je posebno drago da ćemo i na današnjoj sjednici imati više od 20 točaka dnevnog reda posvećenih Istarskoj županiji“, poručio je predsjednik Vlade naglasivši kako je Istra nedvojbeno jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija.  

Istaknuo je i izvrsne dosadašnje rezultate ovogodišnje turističke sezone u Istri. Ostvareno je 7,4 milijuna noćenja za sada, što je 28,7 posto od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. 

Ključnim pitanjem ocijenio je pitanje brodogradnje. Prije početka današnje sjednice, predsjednik Vlade posjetio je, s resornim ministrima, brodogradilište Uljanik i razgovarao s Upravom i predstavnicima sindikata i radnika.
 
„Svjesni smo koliko pomorstvo i brodogradnja u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju i koliko vežu naše ljude i naše gospodarstvo, gradove, kulturu i identitet za more i za izgradnju brodova“, naglasio je.

Podsjetio je da je krajem 80-ih Hrvatska po proizvodnji brodova bila na trećem mjestu na svjetskoj ljestvici najvećih proizvođača brodova. Dok smo danas, u smislu brodograđevne proizvodnje, na devetom mjestu u svijetu, a u europskim razmjerima na drugom mjestu. 

Brodogradnja po udjelu zaposlenosti sudjeluje s dva do pet posto zaposlenih, u BDP-u s 0,8 do 1,8 posto, a u izvozu s 10 do 15 posto, kazao je premijer. 

Podsjetio je da je hrvatska brodograđevna industrija prošla kroz proces restrukturiranja uoči hrvatskog članstva u Europskoj uniji. U tom je trenutku Uljanik bio jedino veliko brodogradilište koje nije bilo u poteškoćama. 

„Dapače, pružio je ruku 3. maju i pomogao proces restrukturiranja. Nažalost, danas se Uljanik nalazi u poteškoćama i put naprijed prije svega ovisi o kvalitetnom planu restrukturiranja, pronalasku održivoga plana sa strateškim partnerom, kojem je cilj prije svega održanje radnih mjesta, proizvodnje i brodograđevne industrije u Puli i u Rijeci“, rekao je predsjednik Vlade. 

Kada je riječ o ulozi Vlade u tom pogledu, podsjetio je da je ova Vlada u siječnju na zahtjev Uljanika dala jamstvo za sanaciju u iznosu od 96 milijuna eura, odnosno 716 milijuna kuna. 

„Taj je potez u cijelosti bio usuglašen i odobren od Europske komisije. Ta su sredstva, transferirana putem kredita komercijalnih banaka, omogućila Uljaniku i 3. maju da funkcioniraju, dakle i poslovanje i plaće. Mi smo svojim odlukama omogućili da se zbog jamstva države isplate plaće i za mjesec srpanj i kolovoz, a danas je upravo u tijeku isplata plaća radnicima oba brodogradilišta“, naglasio je predsjednik Vlade. 

Prošloga tjedna predsjednik Vlade razgovarao je o ovoj temi i s nadležnom povjerenicom u EK Vestager.
 
„Postoji dobra volja i Vlade i Europske komisije da se nađe dugoročno održivo rješenje koje bi popravilo ovu trenutnu situaciju“, poručio je premijer Plenković. 

Dodao je kako Vlada očekuje da se postojeći plan restrukturiranja koje je napravila Uprava doradi kako bi se pronašlo dugoročno održivo rješenje. 

Važnim je istaknuo činjenicu da je Hrvatska brodogradilištima u posljednjih 25 godina podijelila oko 31,7 milijardi kuna državnih potpora na različite načine. Nakon članstva u Europskoj uniji i planova restrukturiranja koji su se proveli, danas sve odluke moraju biti u skladu s hrvatskim i europskim propisima, vodeći računa o temeljnim principima tržišne ekonomije. 

„Politička volja ove Vlade je pripravnost da učinimo sve što možemo kako bismo pomogli brodogradilištima, a konačno rješenje zahtijeva suradnju kompanije, lokalne zajednice i politički konsenzus. Pokušajmo tražiti rješenja za budućnost, kao načelo koje nam je važno, a manje gledati tko je manje ili više kriv za nešto što je bilo prije. To je jedini pristup koji nosi rješenje“, zaključio je predsjednik Vlade. 

Povjerenstvo za Brijune

Na sjednici Vlade ministar državne imovine Goran Marić naveo je niz prijedloga odluka, odnosno zaključaka, prije svega, prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za pripremu i realizaciju turističkoga razvojnoga projekta Brijuni. Između ostaloga, najavio je i  prijedlog odluka o sklapanju Sporazuma o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju projekata Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana. Ministar Marić je istodobno naveo prijedloge odluka, odnosno zaključaka o darovanju državnih nekretnina u Puli, Umagu, Rovinju, Bujama, Novigradu, Općini Pićan tim lokalnim samoupravama.
 
Poruka podrške i partnerstva Vlade s Gradom Pazinom i Istarskom županijom
 
Jutros se premijer u Pazinu sastao sa županom Istarske županije Valterom Flegom, gradonačelnikom Pazina Renatom Krulčićem te predsjednikom Gradskog vijeća Grada Pazina Davorom Slokovićem, a potom je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina.  
Obraćajući se prisutnima, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što se na današnji povijesni dan za Istru i Hrvatsku, nalazi upravo u Pazinu, gradu koji je važan za povijest, kulturu, obrazovanje i identitet Istre i Hrvatske.
 
U osvrtu na povijest Istre, podsjetio je da je 13. rujna 1943. godine objavljen proglas Narodnooslobodilačkog odbora za Istru kojim se Istra priključuje matici zemlji. 
 
''Time je označen kraj okupatorske, fašističke talijanske vlasti na području Istre te početak njezine budućnosti u okviru hrvatske matice. Učinjeno je to voljom i borbom Hrvata, Slovenaca i Talijana Istre koji su se s jasnim antifašističkim tradicijama, snažno i dragovoljno suprotstavili fašizmu i okupaciji'', kazao je premijer.
 
Pazinske odluke – temelj moderne Istre
 
Dodao je da rujanske Pazinske odluke predstavljaju kulminaciju težnje Istrana za slobodom i temelj su moderne Istre. Također je istaknuo i veliki doprinos Istrana u Domovinskom ratu.
 
''Dvjema rujanskim odlukama postavljeni su temelji moderne Istre kakvu znamo -  Istre koja je bila jednako hrabra, odlučna i angažirana i u Domovinskom ratu. Posebno naglašavam veliki doprinos 119. pulske i 154. pazinske brigade. Istrani su se odazvali kada je Hrvatskoj bilo najteže i kada je trebalo vojno-redarstvenim operacijama, posebice Olujom, osloboditi okupirana područja u Domovinskom ratu.'' 
 
Ravnopravnost nacionalnih manjina izrazito je bitna
 
U svom se govoru predsjednik Vlade dotaknuo i pitanja nacionalnih manjina, naglasivši kako je Istarska županija dom za sedam od deset Talijana koji žive u Hrvatskoj i uživaju sva prava jednako kao i drugi hrvatski građani. 
 
''Ta poruka ravnopravnosti nacionalnih manjina izrazito je bitna. U Hrvatskoj se moraju svi dobro osjećati, bez obzira koje su nacionalnosti. To je politika ove Vlade, to je politika svih nas koji želimo moderno i ravnopravno društvo u kojem svi imaju jednake šanse. Zadaća je hrvatskoga naroda da sve manjine u Hrvatskoj imaju zajamčena prava'', poručio je Plenković.
 
Istarsko gospodarstvo na vrhu ljestvice
 
Govoreći o gospodarstvu i razvijenosti, istaknuo je da Istra već godinama pokazuje kako se zna nositi s brojnim izazovima i održava visok indeks gospodarske snage, što je svrstava na sam vrh ljestvice, odmah iza Grada Zagreba.
 
''Prepoznatljivi ste u okviru šire hrvatske turističke ponude i time doprinosite rastu i konkurentnosti hrvatskog turizma i gospodarstva. Kao županija jedna ste od najposjećenijih hrvatskih regija. Rezultati su i ove godine pokazali da do sredine rujna imate rast od 4% u odnosu na prošlu godinu, a sam Pazin ima porast od 7%'', kazao je premijer te dodao:
 
''Posebno želim naglasiti da je ova Vlada dala silan naglasak na ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske. Uspostavili smo sustavan dijalog sa svim našim županima, s Udrugom gradova i Udrugom općina. Mislim da su teme, prioriteti i projekti razvojnog karaktera  postali nekakav prirodni refleks članova i članica Vlade i svih čelnika lokalne i područne samouprave.'' 
 
Važno nam je da Istrani znaju što Vlada radi
 
Nastavio je da su projekti koji se tiču prometne razvijenosti, godinama neriješenih pitanja državne imovine, pitanja poljoprivrede, ulaganja u energetsku učinkovitost, rješavanja pitanja regionalnog razvoja, školstva i zdravstva, teme kojima se ova Vlada sustavno bavi i o kojima će biti riječi i na današnjoj sjednici Vlade u Puli.
 
''Time želimo poslati poruku da nam je važno da svi naši ljudi u Istri razumiju što hrvatska Vlada želi i radi.''  Pritom je podsjetio da će poslijepodnevna sjednica Vlade biti prva koja je održana u Puli, a treća u Istri. Također je dodao da se Hrvatska vojska vraća u Pulu gdje će se napraviti središte za besposadne zrakoplovne sustave, da su riješeni problemi financiranja pulske bolnice te da se u Pazin vraća sud. 
 
Brodogradnja na zdravim temeljima i tržišnim načelima
 
Predsjednik Vlade govorio je i o brodogradilištima te najavio posjet Uljaniku.
 
''Danas ćemo posjetiti i Uljanik, koji je najkrupniji gospodarski problem Istre i  jedan od krupnih gospodarskih izazova kojima se bavi hrvatska Vlada. Zajednički ćemo tražiti rješenje za održivost hrvatske brodogradnje na zdravim temeljima i tržišnim načelima. Prvih pet godina članstva u EU je iza nas, sada smo u jednoj drugoj fazi i sve se mora raditi na zakonit način, u skladu s hrvatskim i europskim propisima.''
 
''Dobra volja i želja da se osiguraju radna mjesta i nastavi proizvodnja su tu. Da to nije tako Vlada ne bi u siječnju dala jamstvo za sanaciju od 716 milijuna kuna, kao ni jamstva koja smo dali putem HPB-a za plaće koje su isplaćene za srpanj i koje će danas biti isplaćene za kolovoz'', najavio je premijer.
 
Svoje je obraćanje zaključio željom da današnja sjednica Gradskog vijeća u Pazinu bude upamćena kao poruka podrške i partnerstva Vlade s Gradom Pazinom i Istarskom županijom.

Pisane vijesti