Za projekte energetske obnove zgrada u Krapinsko-zagorskoj županiji 2,1 milijuna kuna

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar potpisao je i uručio odluku i dva ugovora o energetskoj obnovi zgrada na području Krapinsko-zagorske županije za koje će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno dodijeliti 2,1 milijuna kuna.

Energetski će se obnavljati zgrada NK Pregrade, Društveni dom Grabrina u Donjoj Stubici i zgrada Sportsko-rekreacijskog centra u Podgori. Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava preuzela je zamjenica gradonačelnika Pregrade Gordana Križanec Ružić dok su ugovore preuzeli gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Svečanosti je nazočio i župan Željko Kolar.

Sredstva se dodjeljuju temeljem Poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja namijenjenog energetskoj obnovi i korištenju obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora koji je raspisan krajem 2017. godine. Značajno iskazani interes prijavitelja rezultirao je privremenim obustavljanjem poziva do 5. veljače 2019. godine jer je ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava premašio ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava u okviru ovog poziva od 1,1 milijardu kuna. Zaprimljeno je čak 758 prijava, a do sada je doneseno 308 odluka o financiranju s ukupnom vrijednošću projekata više od jedne milijarde i 148 milijuna kuna, dok je iznos bespovratnih sredstava viši od 582 milijuna kuna. Potpisano je i 246 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Podsjetimo, na području Krapinsko-zagorske županije provode se projekti odobreni od strane Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja ukupne investicijske vrijednosti preko 68,2 milijuna kuna. Sufinancira se 28 projekata energetske obnove vrtića, škola i drugih javnih te stambenih zgrada, 15 projekata sanacije klizišta i 12 projekata razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda kojima će se urediti nerazvrstane ceste i groblja, javne površine i javna rasvjeta a adaptirati će se i Vatrogasni dom u Općini Petrovsko. Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi