Za projekte u Krapinsko-zagorskoj županiji 2,9 mil. kuna

Slika /slike/Ministar/61442131_10156857191804821_4883544627786809344_n.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar danas je boravio u radnom posjetu Općini Kumrovec gdje je u Velikoj vijećnici predao odluke o sufinanciranju komunalnih projekata predstavnicima gradova i općina na području Krapinsko-zagorske županije. Općini Gornja Stubica dodijeljen je najveći iznos od 391 tisuća kuna.

Među odobrenim projektima su projekti prijavljeni od strane gradova Klanjec i Zlatar te općina Bedekovčina, Budinščina, Desinić, Gornja Stubica, Hrašćina Jesenje, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Marija Bistrica, Mihovljan,  Petrovsko,  Sveti Križ Začretje te Zagorska sela. Ministarstvo će projekte na području tih gradova i općina sufinancirati u ukupnom iznosu od 2,9 milijuna kuna. 

Ministar Štromar tom je prilikom istaknuo kako Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja svake godine jedan dio svojih proračunskih sredstava dodijeli općinama i gradovima prema natječaju, za njihove potrebe uređenja komunalne infrastrukture.  Ono što je važno, jest ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske. Svi građani zaslužuju jednaka prava i mogućnosti, ali i bolju kvalitetu životu, kako oni u urbanim područjima, tako i oni u manjim ruralnim. Upravo iz tog razloga Ministarstvo i ove godine iz proračuna sufinancira projekte razvoja komunalnog standarda.

Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2019. godini objavljen je s ciljem osiguravanja financijske potpore za projekte jedinica lokalne samouprave koji potiču ili pridonose boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga, kao i za aktivnosti na projektima koji će pridonijeti podizanju razine javnih usluga i većoj kvaliteti življenja stanovnika na području pojedine jedinice lokalne samouprave. Poziv je bio otvoren za prijave u razdoblju od 20. veljače 2019. do 22. ožujka 2019. te su prijavljena 574 projektna prijedloga.

U postupku ocjenjivanja bodovani su podnositelji prijave s obzirom na:
 
  • prostorno-gospodarsku određenost, odnosno stupanj razvijenosti, sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti („Narodne novine“ broj 132 /17),
  • specifična obilježja i financijsku i operativnu sposobnost te
  • svaki projektni prijedlog s obzirom na proračun i isplativost, opravdanost i održivost, stupanj pripremljenosti i ukupan učinak realizacije.

Odobren je 181 projekt a ukupni prihvatljivi troškovi pojedinog projekta sufinanciraju se maksimalno u definiranom postotku prema stupnju razvijenosti, odnosno do najviše 450.000 kuna.

Po zaprimanju Odluke o sufinanciranju projekta, u roku od najviše 90 dana, općine i gradovi dužni su Ministarstvu dostaviti ugovor s odabranim izvođačem/izrađivačem/dobavljačem nakon čega će s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja potpisati ugovor o sufinanciranju projekta.

„Natječaj je proveden transparentno i svi su zastupljeni te je bitno što nema prevelikih razlika u dodjeli sredstava za istu vrstu projekata, što nažalost nije uvijek slučaj. Ovo je primjer da ne treba usko stranački gledati na dodjelu projekata“  kazao je prilikom dodjela odluka o sufinanicranju župan Kolar.
 
 


Pisane vijesti | Informacija | Komunalno gospodarstvo