Za sanaciju zgrada oštećenih potresom odobreno više od 83,5 milijuna kuna

Slika /slike/Opcenito/graditeljstvo-2021.jpg

Ministarstvo je dosad riješilo 2.264 zahtjeva za novčanu pomoć te je za popravak krovišta, zabata, dimnjaka, stubišta i dizala odobrilo povrat sredstva u iznosu od 82,8 milijuna kuna (82.879.898,96 HRK).

Pravo na povrat novca za hitne sanacije 

Građani koji su samostalno sanirali štete na krovištima, dimnjacima, zabatima, dizalima i stubištima imaju pravo na povrat novca.

Što treba poduzeti?

Da bi se ostvarilo pravo na novčanu pomoć za izvedene radove, potrebno je: 

  • angažirati ovlaštenog inženjera koji će načiniti elaborat popravka 
  • angažirati izvođača radova 
  • angažirati ovlaštenoga građevinskog inženjera, odnosno ovlaštenog inženjera strojarstva  (bojler, plinske instalacije)  
  • sačuvati originalne račune za obavljene usluge i radove te pripadajuću dokumentaciju.  

Izvođač treba biti registriran za tu vrstu radova i treba ih izvesti po pravilima struke.

Iznimno, na području na kojem je proglašena katastrofa, vlasnik obiteljske kuće može sam organizirati izradu elaborata i izvesti radove popravaka nekonstrukcijskih elemenata. U tom slučaju nadzor nad radovima provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Da su usluge i radovi izvedeni po pravilima struke potvrđuje nadzorni inženjer pregledom i ovjerom izvršenih usluga i izvedenih radova i ovlašteni dimnjačar u slučaju popravka dimnjaka.  Isplatu izvršenih usluga i izvedenih radova u tom slučaju vrši Središnji državni ured.

Zahtjev ispunjen na OBRASCU 3 predaje vlasnik, suvlasnik, predstavnik suvlasnika, odnosno upravitelj višestambene ili poslovne zgrade. 

Zahtjev se predaje Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu, Ulica Republike Austrije 20: 
 
  • osobno u pisarnici  
  • poštom  na adresu Ul. Republike Austrije 20, Zagreb 
  • u Informativnom centru "Obnova" u Zagrebu: Ulica kneza Mislava 2.
  • u izmještenim uredima Ministarstva:  
    • Sisak: Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 1;  
    • Petrinja: Trg Stjepana Radića 8; (tel: 044/555-292 i 044/555-298)
    • Glina: Trg bana Josipa Jelačića 2;  
  • pomoću aplikacije e-Obnova u sustavu e-Građani. 

Krajnji rok za predaju zahtjeva je 31. prosinca 2023. godine.

Kako se isplaćuje novčana pomoć?

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donosi rješenje na temelju zahtjeva i dostavljene dokumentacije koje potom prosljeđuje Fondu za obnovu koji nadoknađuje prihvatljive troškove za izvedene radove koji su dokumentirani ili specificirani, i to u maksimalnom iznosu od 16.000 kuna po posebnom dijelu obiteljske kuće, stambeno-poslovne zgrade, višestambene zgrade i poslovne zgrade odnosno 25.000 kuna po obiteljskoj kući ako nema više posebnih dijelova. 

Dodatno, od 3. svibnja 2021. godine Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavane započeo je sa organiziranim radovima nekonstrukcijske obnove na Banovini. Više informacija dostupno je na: https://sduosz.gov.hr/​ 

Dodajmo i kako je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dosad zaprimilo ukupno 15.447 zahtjeva za obnovu ili uklanjanje građevina, gradnju zamjenskih kuća, dodjelu novčane pomoći ili oslobođenje od financijske obveze vlasnika. Izdano je 3.668 odluka, rješenja i zaključaka koji su proslijeđeni provedbenim tijelima za obnovu (Fondu za obnovu i Središnjem uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje).


Pregled aktivnosti obnove zgrada oštećenih u potresu na Banovini

Do sada je obnovljeno 1.195 obiteljskih kuća te su u tijeku radovi na još 1.084. U modelu samoobnove završeno je 625 kuća.
 
Ukupno je u nekonstrukcijskoj obnovi ugovoreno još 4.200 objekata što pored obnovljenih i onih u postupku čini 77 % tog oblika obnove, što provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.
 
Nakon odabira izvoditelja radova za gradnju novih obiteljskih kuća, idući tjedan potpisat će se ugovori za gradnju prvih 30 kuća. Paralelno s tim otvorit će se ponude za gradnju još 30 i raspisati natječaj za dodatnih 30 kuća do kraja siječnja.
 
Još jednom su pozvani gradonačelnici i načelnici na aktivno sudjelovanje u prioritetnom odabiru za gradnju kuća obzirom da najbolje poznaju potrebe svoga stanovništva.
 
Idući ponedjeljak, 24.siječnja, otvaraju se ponude za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća, njih ukupno 1.200 čime će krenuti i taj oblik obnove objekata.
 
Do kraja siječnja raspisat će se i natječaji za gradnju dodatnih 10 višestambenih zgrada i to 4 u Petrinji, 4 u Glini i 2 u Topuskom. U ožujku će biti raspisan natječaj za još 12 višestambenih objekata.
 
Što se tiče uklanjanja objekata do sada je 462 objekta uklonjeno, a na još 5 lokacija traju uklanjanja.
 
Opskrba hranom i vodom kontinuirana je kao i svi drugi oblici pružanja potpore stanovništvu na Banovini.


Pregled aktivnosti Fonda za obnovu 

Fond za obnovu isplatio je novčanu pomoć temeljem 975 odluka i rješenja ukupnog iznosa 50,81 milijuna kuna. Na području Zagreba uklonjeno je 16 kuća dok je jedna u postupku uklanjanja a za 24 objekata provedena su nadmetanja i potpisani ugovori o izvođenju radova. 

Fond je objavio 265 postupaka jednostavne nabave kojima te su sklopljena 137 ugovora koji se odnose na radove uklanjanja, operativne koordinacije, tehničko-financijske kontrole, projektiranja i ovlaštene inženjere.

Po iskazu interesa za provedbu organizirane obnove nekonstrukcijskih elemenata višestambenih zgrada, stambeno – poslovnih zgrada i obiteljskih kuća zaprimljeno je ukupno 1.725 zahtjeva. Pokrenut je proces potpisivanja ugovora. 

Sklopljeno je 15 ugovora za projektiranje u svrhu organizirane konstrukcijske obnove. 

Dodatne informacije  

Građani se za stručnu pomoć ili pravni savjet u procesu obnove mogu obratiti u: 

  • Informativni centar "Obnova" u Zagrebu: Ulica kneza Mislava 2 (tel: 01/3782 117)
  • Međuresorni ured u Petrinji: Tg Stjepana Radića 8 (tel: 044/555-292 i 044/555-298)
  • u izmještene urede Ministarstva: 
    • Sisak: Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 1;  
    • Glina: Trg bana Josipa Jelačića 2;  

Informacije se mogu dobiti i na adresu e-pošte: potres@mpgi.hr
 

 

 



Stranica | Informacija | Obnova