Zadovoljni smo dinamikom obnove - ključeve novih domova u Glini dobilo 107 stanara

  • Slika /slike/Ministar/1703160148368.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Premijer Andrej Plenković čestitao je svima koji su pridonijeli ogromnom procesu obnove nakon razornih potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu. "Dinamika obnove je ubrzana, investicije su ogromne, od čega je 2,5 milijarde eura iz europskih izvora plus 800 milijuna eura iz držanog proračuna", kazao je Plenković, istaknuvši da je u Zagrebu i na Banovini trenutno angažirano 3,3 milijarde eura te je dovršeno više od 11,5 tisuća zgrada i objekata u procesu obnove.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Sisačko-moslavačkoj županiji. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Posjet su započeli u Glini, gdje su uručeni ključevi u novosagrađenim višestambenim zgradama u Runjaninovoj ulici. Ukupna vrijednost investicije gradnje 4 zgrade u Glini iznosi preko 9,3 milijuna eura od čega se 95% sufinancira europskim sredstvima 

U izjavi za medije, premijer Plenković čestitao je svima koji su pridonijeli ogromnom procesu obnove nakon razornih potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu.  
 
Naglasio je da je danas važan dan za Glinu jer, kako je rekao, završetak četiri višestambene zgrade, s ukupno 52 stana, za 107 korisnika početak je dovršetka niza višetasmbenih zgrada u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naveo je da se u prvoj fazi gradi 20 zgrada, s ukupno 308 stanova, a drugoj još 36 zgrada, sa 666 stanova u osam gradova i općina na području ove županije.

Stanovi su opremljeni nužnim namještajem a korisnicima se temeljem Vladine odluke subvencionira i plaćanje režija u iznosu do najviše 160 eura ovisno o broju članova kućanstva. Prvenstvo za smještaj u te stanove imaju građani koji su ostvarili stanarsko pravo odnosno do potresa su živjeli u državnim nekretninama kao i oni sugrađani koji čekaju obnovu vlastitih nekretnina.  Korisnici koji su do potresa boravili u državnim nekretninama u ovim stanovima boraviti će u najmu minimalno 5 godina nakon čega im se nudi mogućnost otkupa po povoljnijim uvjetima. Sugrađani koji čekaju obnovu svojih domova boravit će u stanovima dok im se ne obnove njihove vlastite nekretnine.  

Potpredsjednik Vlade i ministar Bačić istaknuo je tom prilikom kako je ponosan i radostan što svakodnevno svjedočimo obnovljenim domovima, školama, izgrađenim zgradama, a posebno obiteljskim kućama. "Danas je 107 korisnika dobilo ključeve svog novog doma u kvalitenim novim stanovima. Sve ono što radimo i na čemu ustrajemo u svom središtu ima čovjeka. Iako je ovaj potres za sve nas izazov, on je i svojevrsna prilika, i to za još jednu vrstu obnove - onu demografsku" - dodao je ministar.
 
Vladina delegacija obišla je danas i naselje Banovi dvori u kojem su sagrađene 74 drvene montažne kuće i koje su također danas dobile svoje prve korisnike. 

Pravo na smještaj u te kuće ostvaruju korisnici koji čekaju obnovu svojih vlastitih nekretnina a temeljem natječaja koji je provela Sisačko-moslavačka županija. 

Od 74 kuće, 62 su kuće površine 45 m2, s dvije spavaće sobe, potpuno uređenom i opremljenom kupaonicom, dnevnim boravkom, kuhinjom, blagovaonicom. 12 kuća su površine 35 m2. Svaka kuća ima svoj prilaz, predviđeno mjesto za parking automobila, imat će i zelenu površinu, terasu, a svakoj od 74 kuće, biti će pridružena i površina na kojoj će korisnici moći obrađivati kao vrt. Kuće će se kasnije koristiti kao proširenje kapaciteta Doma za starije osobe Glina. 

Radove izgradnje provodila je Sisačko-moslavačka županija, a Vlada je temeljem Programa stambenog zbrinjavanja mobilnih stambenih jedinica osigurala pretpostavke za izgradnju tih kuća i za isto osigurala sredstva državnog proračuna. 

 
Dom zdravlja Sisačko-moslavačke županije vrijedan 2,2 milijuna eura iskorak u zdravstvenoj skrbi
 
Premijer je istaknuo i da je dovršetak Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije, vrijednog 2,2 milijuna eura iskorak u zdravstvenoj skrbi i zaštiti, od obiteljske i dentalne medicine, preko pedijatrije i ginekologije do hitne medicine.
 
Podsjetio je da je nedavno otvoren i Dom za starije osobe u Glini, s povećanim kapacitetom sa 74 na 115 korisnika. Dodao je da će se 74 stambene jedinice, koje se nalaze iza Doma za starije, a trenutno služe kao privremeni smještaj osobama kojima se još obnavljaju njihove zgrade, kuće ili grade zamjenske, kasnije koristiti kao njegov dio, ocijenivši da je riječ o najmodernijem Domu za starije u Hrvatskoj.
 
Najavio je da će idući tjedan, na sam dan potresa, posjetiti i Petrinju, gdje je također postignut napredak u procesu obnove.
 
Nakon Gline, predsjednik Vlade je boravio u Sisku, gdje je obišao Županijski i Općinski sud, zgradu katastra te Gimnaziju Sisak. Projekti koje je danas obišao na Banovini vrijedni su 27 milijuna eura. 
 
"Dinamika obnove je ubrzana, investicije su ogromne, od čega je 2,5 milijarde eura iz europskih izvora plus 800 milijuna eura iz držanog proračuna", kazao je Plenković, istaknuvši da je u Zagrebu i na Banovini trenutno angažirano 3,3 milijarde eura te je dovršeno više od 11,5 tisuća zgrada i objekata u procesu obnove. 
  
 
 
 


Izvor: MPGI/Hina

Pisane vijesti | Informacija | Obnova