Zajedničkim snagama možemo osigurati održivu budućnost

Slika /slike/Opcenito/2022_11_24-image-5.jpg

Na petoj po redu Središnjoj konferenciji o održivoj gradnji, organiziranoj od strane Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju (Croatia GBC) u hotelu Sheraton u Zagrebu, 24. studenog 2022. godine, okupili su se ključni nacionalni te gostujući međunarodni dionici iz područja održive gradnje, energetske učinkovitosti i zelene ekonomije.

Konferencija o održivoj gradnji je idealna prilika za objedinjavanje i usklađivanje noviteta i perspektiva svih dionika povezanih s građevinskim sektorom koji sinkronizirano kreću u smjeru reguliranja, organiziranja, planiranja, dizajniranja i gradnje zgrada sa smanjenim negativnim utjecajem na okoliš, povećanom gospodarskom vrijednošću i višim stupnjem ugodnog boravka za svoje korisnike.

Konferencija se održala pod posebnim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Zorana Milanovića te je okupila oko 1000 sudionika među kojima su bili i predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Veliki broj nacionalnih institucija, komora, agencija i udruga dale su podršku u obliku pokroviteljstva i aktivnog sudjelovanja.

Uzvanike je u uvodnom izlaganju pozdravila ravnateljica Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije, Irena Križ Šelendić. 

"Energetska učinkovitost već je nekoliko godina u fokusu Europske unije. Hrvatska kao i Europska unija uhvatila je ritam energetskih obnova, zgrade gotovo nulte energije i dekarbonizacija zgrada bile su teme o kojima se naveliko diskutiralo" - istaknula je ravnateljica Križ Šelendić te dodala "Energetska kriza s kojom se suočavamo ove godine više je nego ikada pokazala koliko je važna energetska samodostatnost i održiva gradnja. Naši planovi i ciljevi o dekarbonizaciji zgrada još su  usmjereniji prema klimatski neutralnoj i energetski neovisnoj  Europi."

U uvodnom dijelu Programa održalo se svečano otvaranje Konferencije nakon kojeg su uslijedila stručna izlaganja i okrugli stolovi predstavnika različitih relevantnih institucija.

Holcim, kao glavni sponzor Konferencije, pozvao je profesora i arhitekta Sachu Menza koji je u okviru svog predavanja istaknuo da građevinska industrija snosi odgovornost za izgradnju zgrada koje nisu samo fizička skloništa, već manifestiraju okolinu za zdrav i kvalitetan život te da je održivost ključ za urbani razvoj. Kroz svoju prezentaciju pozvao je na holističko razumijevanje zgrada te ispreplitanje disciplina i suradnje između svih dionika kao jedinog puta suradnje za održivu budućnost. Prezentacija je obuhvatila inovativne tehnologije gradnje, arhitektonski dizajn i urbano planiranje zasnovano na studijama Future Cities Lab Global (FCL G) u Singapuru i Zürichu koje odgovaraju na urbanu kompleksnost, klimatske promjene i harmoniju ekosustava.

Ključni izraz zajedničkog pristupa svih dionika prema održivim ciljevima u sektoru zgradarstva, predstavljen je upravo na 5. Središnjoj konferenciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. Radi se o nacionalnom Roadmapu  (Putokazu) za dekarbonizaciju zgrada u Republici Hrvatskoj, razvijenom od stručnog tima GBC-ja u suradnji s mrežom članova i partnera. Dokument predstavlja pojam dekarbonizacije kao potencijal za gospodarski napredak. Također detektira regulatorne prepreke, kao i prepreke za tranziciju u sektorima koji su vezani na zgradarstvo - od javne uprave do sudionika u građevinskoj industriji i znanstvenih institucija. Spomenuta tranzicija ima svoju cijenu, ali i za to su osmišljena rješenja, tako da ovaj dokument od nacionalne važnosti donosi uvjete, alate i mehanizme za (su)financiranje tranzicije.

Roadmap je dio projekta #BuildingLife, sveobuhvatnog projekta koji za cilj ima uspostaviti termine poput cjeloživotnog pristupa zgradama u svakodnevnu praksu u sektoru te ga uvrstiti u nacionalne i nadnacionalne regulatorne okvire kako bi se proces dekarbonizacije izgrađenog okoliša ubrzao i učinio efikasnijim.

„Dekarbonizacija općenito, kao i sama dekarbonizacija zgrada nisu nepoznati koncepti, ali je za ovaj dokument važno, kao prvi korak, izraditi pojmovnik i rječnik izraza koji su stručnoj javnosti poznatiji na engleskom. Dokument sadrži kratki pregled zakonodavnog i strateškog okvira Europske unije kojima je dekarbonizacija postavljena kao ključno načelo kojim Europska unija može postati otpornija na posljedice klimatskih promjena i ostalih kriza, a time i sigurno mjesto za sve građane Europske Unije.“
Dean Smolar, Izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju

Naravno, kako bi se ciljevi dekarbonizacije sektora i održivog izgrađenog okoliša zaista ostvarili, analitički dokumenti ne mogu biti učinkoviti bez spremnosti i nužnih znanja ključnih aktera za implementaciju. Stoga je konferencija predstavila i nadolazeći projekt Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju kojim će se revitalizirati nacionalna kvalifikacijska platforma za održive djelatnosti u građevinskom sektoru. U skladu sa ciljevima Zelenog plana i drugim europskim inicijativama i okvirima za ostvarenje višeg stupnja energetske učinkovitosti zgrada i njihovog smanjenog utjecaja na zdravlje i okoliš, projekt Croskills Reload će stvoriti podlogu za educiranje djelatnika u građevinskom sektoru u skladu s konceptima kao što su nZEB, održivi principi u energetskim obnovama i smanjeni ekološki utjecaj zgrada.

Zatim je Program Konferencije nastavljen u formi 3 panel diskusije u okviru kojih su sudjelovali brojni uvaženi sudionici tržišta graditeljstva. Paneli su se bavili temama:

  • Hrvatski građevinski sektor – izazovi i tehnička rješenja
  • Alati i mehanizmi ocjenjivanja i financiranja održivosti - DGNB, ESG, EU taksonomija
  • Održivo projektiranje, stanovanje, gradnja i investicije u RH

Jedna od ključnih prezentacija na samom kraju Konferencije održana je od strane poznatog akademika i cijenjenog arhitekta Nikole Bašića. Tema prezentacije je bila održiva gradnja između tehnologije i kulture.

Uz projekte i inicijative osmišljene i provedene zajedno s nacionalnim i međunarodnim partnerima, Hrvatski savjet za zelenu gradnju nastavlja svoju misiju etabliranja mreže osviještenih i proaktivnih dionika u sektoru zgradarstva svjesnih kako samo s adekvatno dekarboniziranim zgradama možemo postići ciljeve smanjenja ugljičnih emisija i sprječavanja negativnih posljedica klimatskih promjena.

Više o aktivnostima Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju možete pratiti na web stranici www.gbccroatia.orgPisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost