Zaprimljeno 1.324 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

Slika /slike/Ministar/2021_03_29-image-1.JPG

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama i ove godine provodi program subvencioniranja stambenih kredita. Zaprimanje potpunih zahtjeva započelo je 29. ožujka, isti će se razmatrati prema vremenu zaprimanja u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava koje ove godine iznose 50 milijuna kuna.

APN je već zaprimila 1.324 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, što pokazuje kako su građani i ove godine spremni dočekali poziv APN-a. 

Svrha subvencioniranja stambenih kredita je poticanje demografske obnove društva i urbane regeneracije naselja, smanjivanje broja odlazaka mladih iz Republike Hrvatske, poticanje većim subvencijama manje razvijene gradove i općine, kao i dodatno subvencioniranje rođene, maloljetne djece i osoba s invaliditetom. Na ovaj način omogućava se rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržištnih u pogledu kreditnih uvjeta, čemu u prilog govori podatak kako su kamata i rokovi otplate kredita uz nepovratnu državnu subvenciju tijekom godina u silaznoj putanji.

Direktor APN-a Dragan Hristov istaknuo je kako je od početka realizacije ove mjere stambenog zbrinjavanja odobreno ili je u realizaciji ukupno 17.510 subvencioniranih stambenih kredita za koje je osigurana 1,2 mlrd kuna. Iz državnog je proračuna za ovu mjeru dosad isplaćeno oko 430 milijuna kuna.

„Obzirom na veliki interes mladih za ovu mjeru, krajem prošle godine promijenili smo predmetni zakon kako bismo provedbu iste omogućili sve do 2023. godine. Za svaku od tih godina u proračunu smo osigurali po 50 milijuna kuna, tako da za one koji nisu imali priliku ili mogućnost već u ovom pozivu riješiti svoje stambeno pitanje, isto mogu planirati u naredne dvije godine u kojima će Vlada nastaviti podržavati mlade obitelji kroz subvencioniranje stambenih kredita“, naglasio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na internetskim stranicama: 



Pisane vijesti | Informacija | Subvencioniranje stambenih kredita