Završena energetska obnova Dječjeg vrtića "Radost" u Osijeku

Slika /slike/Opcenito/image_esi_skola.jpg

Završena je energetska obnova osječkog Dječjeg vrtića "Radost", projekta vrijednog 1,9 milijuna kuna, sufinanciranog kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“.

Radovi energetske obnove provodili su se temeljem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja.

Nakon energetske obnove vrtić sad prelazi iz energetskog razreda E, u razred C, s planiranim uštedama na električnoj energiji i sustavu grijanja od 53 tisuće kuna na godinu.
 
Radovi su, među ostalim, obuhvatili zamjenu vanjske stolarije, izolaciju vanjskih zidova i stropa, zamjenu stare rasvjete novom, onom na LED tehnologiji te zamjenu stare toplinske podstanice i ugradnju termostatskih ventila.
 
Podsjetimo, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., temeljem natječaja tadašnjeg Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, ugovorena sva sredstva koja su bila raspoloživa za energetsku obnovu višestambenih zgrada i zgrada javnog sektora. Ugovoreno je 1.455 projekata, a završeno je 1.329, dok je u provedbi još 65 projekta. Ukupna ugovorena vrijednost svih projekata iznosi više od 4 milijarde kuna, od čega su više od 2 milijarde kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj a do sada je isplaćena 1,7 milijarda kuna.  

Dodajmo i kako će se energetska obnova zgrada javnog sektora do 2030. godine provoditi temeljem Programa koji je usvojila Vlada 31. ožujka 2022. godine. Provedba Programa obuhvatit će energetsku obnovu zgrada neoštećenih u potresu, ali i obnovu zgrada oštećenih u potresu, kojima se daje mogućnost da, uz konstrukcijsku obnovu ili nakon nje, provedu i energetsku obnovu zgrade. 

Izvor sredstava za sufinanciranje energetske obnove zgrada će biti primarno EU sredstva i to Mehanizam za oporavak i otpornost za razdoblje 2022. do 2024. godine, zatim ESI fondovi koji će biti na raspolaganju za programsko razdoblje od 2021. do 2027. godine te sredstva iz drugih izvora, poput Socijalnog fonda za klimu za razdoblje nakon 2024. godine.

Ministarstvo je 1. travnja 2022. godine objavilo i Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada, za što je iz NPOO-a osigurano 300 milijuna kuna. 


Izvor: HINA/MPGI

 


 

 
 
 

Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi