Završena energetska obnova dviju zgrada varaždinske Opće bolnice

  • Slika /slike/Energetska_ucinkovitost/2021_2_17-OBVž.JPG
  • Slika

U Općoj bolnici Varaždin energetski su obnovljene zgrade poliklinike i psihijatrije, ukupne vrijednosti 15,6 milijuna kuna, od čega je nepovratno 9,5 milijuna kuna.

Energetskom obnovom zgrada poliklinike na godinu se smanjuje potrošnja primarne energije gotovo 80 posto, a emisija ugljičnog dioksida gotovo 84 posto. U zgradi psihijatrije smanjenje toplinske energije je gotovo 70 posto, smanjenje primarne potrošnje energije za 86 posto i emisije ugljičnog dioksida za 88 posto.

Zgrada poliklinike bila je prva bolnička zgrada, izgrađena 1898. godine. Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić rekao je da ona obnovom ponovno postaje zaštitni znak bolnice.

"Projekti su financirani iz bespovratnih sredstava, a isto tako financiraju se uštedama koje su u slučaju ovih zgrada ogromne. Projekt podrazumijeva i korištenje obnovljivih izvora energije postavljanjem solarnih panela na krovove zgrada te izgradnju recirkulacijskog voda koji omogućava štednju vode", rekao je Kudelić.

U sklopu energetske obnove zgrade psihijatrije, izgrađene 1957. godine, zamijenjene su i električne instalacije te je obnovljeno dizalo.

„Kako se EU projekti između ostaloga baziraju na tzv. horizontalnim politikama, i Opća bolnica Varaždin se uključila u omogućavanje pristupačnosti osobama s invaliditetom. Na obje zgrade izgrađena je ili obnovljena rampa za invalide“, dodao je Kudelić.

Varaždinski župan Radimir Čačić istaknuo je da s udjelom od četiri posto stanovništva Varaždinska županija sudjeluje sa 16 posto vrijednosti energetske obnove u Hrvatskoj.

„Na 240 milijuna kuna realiziranih projekata mi nismo imali nikakvu penalizaciju, osim dogovorene. Tamo gdje smo radili promjenu u dogovoru s državom i Europskom komisijom, prihvatili smo minimalnu penalizaciju jer smo smatrali da je to bolje za nas. Malo tko to može reći“, izjavio je župan Čačić.

Najavio je da će ključni projekt u Razvojnom sporazumu Sjevera, koji bi uskoro trebao biti popisan s Vladom i Ministarstvom regionalnog razvoja, biti središnji operacijski blok u varaždinskoj bolnici, vrijedan više od 400 milijuna kuna.

Na završnoj konferenciji projekata energetske obnove u Varaždinu bila je i zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičić-Šain, koja je istaknula da je Varaždinska županija s financijskim sredstvima za 45 projekata energetske obnove jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj.

Hrvoje Mandić iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine iznio je podatke prema kojima je u sklopu posljednjeg poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ diljem Hrvatske ugovoreno 550 projekata.

„Trenutno je na snazi 541 aktivni ugovor ukupne vrijednosti 2,3 milijarde kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 1,13 milijardi kuna“, rekao je Mandić.

U Varaždinskoj županiji 45 projekata energetske obnove javnih zgrada vrijedno je više od 302 milijuna kuna, a nepovratna financijska sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 155 milijuna kuna.


Izvor: HINA



Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi