Završena energetska obnova šibenske bolnice

 • Slika /slike/press/2018_12_10_SIbenik4.jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Završeni su radovi na energetskoj obnovi Opće bolnice Šibensko-kninske županije vrijedni 51 milijun kuna kojima će godišnja potrošnja pasti s 4,4 milijuna na 2,1 milijun kuna. Ovaj će projekt pridonijeti boljoj kvaliteti zdravstvene usluge te liječnicima i bolničkom osoblju omogućiti kvalitetniji rad, a pacijentima ugodniji boravak u bolnici.

Ugovor je potpisan u rujnu 2017. godine u okviru Programa energetske obnove zgrada javnog sektora, a energetskom obnovom šibenske bolnice godišnja će potrošnja pasti s 4,4 milijuna na 2,1 milijun kuna dok će udio obnovljivih izvora energije u potrošnji nakon obnove iznositi 13,1 posto. Svečanom završetku radova na energetskoj obnovi prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u pratnji župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka i ravnateljice Opće bolnice Šibensko-kninske županije Sanje Jakelić.
 
Ministar Štromar ovom je prigodom istaknuo kako će ovaj projekt zasigurno pridonijeti boljoj kvaliteti zdravstvene usluge te liječnicima i bolničkom osoblju omogućiti kvalitetniji rad, a istovremeno štedi novac građana i jedinice lokalne samouprave.
 
"Projektima energetske obnove poput ovog podižemo kvalitetu života i rada građana, a ove godine upravo smo za njih povukli čak 37 posto više EU sredstava od planiranog. Sljedeće godine u planu je i energetska obnova privatnih kuća za što već sada postoji veliki interes, a trenutno traju pripremne radnje kako bismo maksimalno olakšali prijavu. Ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i pomoć mladima, moraju biti prioritet i upravo je to u fokusu našeg ministarstva" kazao je Štromar.
 
Župan Pauk naglasio je kako je ovo, uz projekt dnevne bolnice, u potpunosti izmijenilo vizuru bolnice te da spada u jedan od kapitalnih projekta ove županije, a naglasio je i važnost svih ostalih projekata energetske obnove koji se uz pomoć Ministarstva graditeljstva u Šibensko-kninskoj županiji trenutno provode, a koje sami ne bi bili u mogućnosti provesti.
 
Ovim modelom ugovaranja energetske usluge za javni sektor ne nastaje povećanje proračunskog zaduženja jer privatna tvrtka izvođač radova ulaže svoja sredstva pa je tako 20 milijuna dodijelio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak sredstava osigurava Esco Energy, tvrtka koja svoja ulaganja vraća iz ušteda koje jamči da će se postići u razdoblju od 14 godina nakon završetka projekta.
 
U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, uz spomenuti ESCO model, provodi se energetska obnova i putem drugih programa, a koji su financirani iz EU fondova. Trenutno je obnovljeno ili je u tijeku energetska obnova za više od 1000 zgrada u Hrvatskoj. Obnavljaju se bolnice, vrtići, škole, te ostale javne ustanove kao i višestambene zgrade. Ovi projektima energetske obnove osigurava se posao hrvatskim građevincima, uz sigurno naplatu za odrađeni posao jer sredstva stižu iz EU fondova te se na taj način stvaraju preduvjeti za rast plaća u tom sektoru koji su nužni za njihov ostanak u Hrvatskoj.
 
Ravnateljica šibenske bolnice prisjetila je kako su lani proslavili 210 godina bolnice iz čega je sasvim jasno kolika je vrijednost ove obnove. - Svo medicinsko osoblje te pacijenti koji moraju dolaziti u našu bolnicu ovim su dobili ugodniji prostor za rad i boravak i to je ono najvažnije,  zaključila je Jakelić.
 
Na području Šibensko - kninske županije trenutno je ugovoreno još 14 projekata energetske obnove ukupne vrijednosti 36,2 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iz EU fondova iznose 15,3 milijuna kuna.
 
Provedene mjere energetske učinkovitosti na šibenskoj bolnici su:
 
 • Radovi na rekonstrukciji kotlovnice
 • Izrada toplinske ovojnice objekta
 • Nova PVC stolarija
 • Novi slojevi toplinske i hidroizolacije krovova
 • Toplinska izolacija tavanskih prostora
 • Ugradnja klimatizacije
 • Rekonstrukcija i zamjena rasvjetnih tijela
 • Ugradnja sustava automatske regulacije i upravljanja
 • Radovi na plinskoj instalaciji
 • Radovi na rekonstrukciji termotehničkih sustava grijanja i potrošnji tople vode
 • Radovi na izvedbi instalacije VRF sustava grijanja i hlađenja


Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi