Najava: Online konferencija "ISPU - digitalnim uslugama do kvalitetnijeg planiranja i gradnje"

Slika /dokumenti/eRAZVOJ/ISPU_vizual_1.jpg

U petak, 18. prosinca 2020. godine s početkom u 10 sati, u organizaciji Ministarstva održati će se online konferencija pod nazivom „ISPU – digitalnim uslugama do kvalitetnijeg prostornog planiranja i gradnje“. Nakon uvodnih prezentacija održati će se panel rasprava, a vas pozivamo da nas pratite putem YouTube kanala Ministarstva na kojem će biti organiziran prijenos.

YouTube kanalu Ministarstva možete pristupiti putem sljedećeg linka : https://youtu.be/9DVJdPOVmdw
 
Ciljevi konferencije su: 
 
  • informirati javnost o projektu Ministarstva koji predstavlja reformu sustava, promovira digitalizaciju usluga u sustavu, te je financiran sredstvima Europske unije i prvi je veliki digitalizirani sustav na državnom oblaku;
  • podići razinu svijesti kod koisnika o važnosti korištenja ovog sustava;
  • predstaviti primjere dobre prakse u JLS;
  • predstaviti primjere dobre prakse u privatnom sektoru. 
 
Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine jedno je od vodećih Ministarstava kad je u pitanju digitalizacija. Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) koje Ministarstvo razvija i kontinuirano nadograđuje je državni interoperabilni i multiplatformni sustav za unos, verifikaciju, javnu objavu i razmjenu prostornih podataka.

Sustav je  osmišljen s ciljem da se na jednom mjestu prikupe prostorni planovi svih razina kao i podaci o zahvatima u prostoru. Cilj je da ti podaci budu dostupni građanima i struci kako bi bili upoznati sa stanjem u prostoru te kako bi se ubrzali postupci izdavanja dozvola za gradnju.  Drugim riječima, sustav služi da se na transparentan način prikazuju podaci, da se ubrzaaju procesi prebacivanjem na online čime se štede financijski resursi investitora i građana te da se stvori stabilno ulagačko okruženje zahvaljujući kvalitetno organiziranim i javno dostupnim podacima. Struktura, sadržaj, način rada, oblik i elektronički standard ISPU-a, ovlasti i obveze u vođenju i upravljanju tim sustavom su propisane Uredbom o ISPU. 

Sustav sadržava 19 modula, koji prate cjelokupn proces prostornog planiranja i građenja te stanja u prostoru pa su građanima i struci cijelo vrijeme dostupni podaci o planovima, nekretninama s namjerom da se svi postupci vezani uz gradnju i svi dokumenti vezani uz gradnju mogu riješiti online. Samo za ilustraciju, posljednja nadogradnja u sustavu je izmjena sustava eNekretnine, ubacivanjem plana probližnih vrijednosti zemljišta čime su javnosti dani podaci o stanju cijena zemljišta za cijelu Hrvatsku. Takva kvalitetna baza podataka s relevantnim podacima stvara stabilno poslovno okruženje za investicije, omogućava pravnu sigurnost te ujednačava  podatke u postupcima procjene vrijednosti  nekretnina u sudskim i upravnim predmetima te postupcima izvlaštenja. Kao takva, važna  je i vrijedna podloga radi osiguranja transparentnosti tržišta. 

Potrebno je istaknuti i kako je digitalizacija jedan od ključnih prioriteta koje je Vlada Republike Hrvatske definirala u svojem Programu za aktualni mandat (od 2020. do 2024. godine) a radi dodatnog ubrzanja procesa transformacije javne uprave i gospodarstva. Takva Vladina politika u skladu je s politikama Europske unije, budući da se digitalna tranzicija, uz zelenu tranziciju, smatra temelj gospodarskog razvoja Europe, a uslijed pandemije koronavirusa i temeljem gospodarskog i društvenog oporavka Unije. U svojem procesu digitalne tranzicije, Europska unija velik naglasak stavlja na brigu o zaštiti osobnih podataka.  Plan Vlade je da se do kraja mandata u svim resorima u potpunosti provede digitalizacija. 


​Program događanja: 

10:00 Pozdravni govor
Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine 
 
10:10 Uvodne prezentacije
Alen Grabar, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine - online
Danijel Meštrić, Varaždinska županija - online
Jasminka Pilar, Urbanistica d.o.o za prostorno planiranje i konzalting - online

10:40 Panel rasprava
Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine
Dr.sc. Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave
Prof. dr.sc. Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu
Nina Dražin Lovrec, predsjednica HKIG
Rajka Bunjevac, predsjednica HKA
Adam Agotić, član Upravnog odbora i predsjednik Odbora za etiku, stručna pitanja i propise HKOIG.
 



Pisane vijesti | Najava | Elektronički servisi