Javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u vlasništvu RH 3/22

  • Slika /dokumenti/imovina/Natjecaji/kupnja nekretnina/2022_03/DJI_0336cr.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na temelju odluke ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, KLASA: 940-06/21-10/369, URBROJ: 531-09-02-02/02-22-13 od 18. kolovoza 2022., Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavljuje


JAVNI POZIV br. 3/22


Za sudjelovanje na usmenoj javnoj dražbi za kupnju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske u k.o. Grad Zagreb

PREDMET POZIVA

Kupoprodaja nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske u k.o. Grad Zagreb, označene kao  z.k.č.br. 1184/1 VLADIMIRA NAZORA, DVORIŠTE površine 1.069 m², KUĆA, Zagreb, Ulica Vladimira Nazora 72, površine 184 m², ukupne površine 1.253 m², upisana u z.k.ul. 108266, javnim nadmetanjem putem usmene javne dražbe.
U B listu u z.k.ul. 108266 k.o. Grad Zagreb upisane su etaže:
 
1. Suvlasnički dio s neodređenim omjerom ETAŽNO VLASNIŠTVO (E-1), četverosobni stan na I (prvom) katu zgrade koji se sastoji od četiri sobe, kuhinje, ostave, WC-a, kupaonice, hodnika i balkona, ukupne površine 118,94 čm, neodvojivo povezan sa suvlasničkim dijelom čkbr. 1184/1
 
2. Suvlasnički dio s neodređenim omjerom ETAŽNO VLASNIŠTVO (E-2), stan u podrumu lijevo koji se sastoji od jedne sobe i ostalih prostorija u ukupnoj površini od 20.48 čm, koji je neodvojivo povezan sa odgovarajućim suvlasničkim dijelom nekretnine u A koji je jednako velik kao i dijelovi svih ostalih suvlasnika
 
3. Suvlasnički dio s neodređenim omjerom ETAŽNO VLASNIŠTVO (E-3), stan na I (prvom) katu ravno koji se sastoji od dvije sobe i ostalih prostorija u ukupnoj površini od 70.87 čm, koji je neodvojivo povezan sa odgovarajućim suvlasničkim dijelom nekretnine u A koji je jednako velik kao i dijelovi svih ostalih suvlasnika
 
4. Suvlasnički dio s neodređenim omjerom ETAŽNO VLASNIŠTVO (E-4) stan u prizemlju desno koji se sastoji od pet soba, kuhinje, kupaonice, WC-a i hodnika u ukupnoj površini od 115.47 čm koji je neodvojivo povezan sa odgovarajućim suvlasničkim dijelom nekretnine u A koji je jednako velik kao i dijelovi svih ostalih suvlasnika
 
Etaže iz stavka 2. ovog članka prodaju zajedno s nekretninom iz stavka 1, kao jedinstvena cjelina i da nije moguće stavljati ponude za pojedine etaže.
 
Predmetna nekretnina nalazi se unutar granica građevinskog područja, oznake S – stambena namjena, na adresi Ulica Vladimira Nazora 72. U katastarskom operatu identificira se s k.č.br. 861 k.o. Centar. Predmetna nekretnina nalazi se u obuhvatu Povijesne urbane cjeline grad Zagreb te nadležni konzervatorski odjel sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara utvrđuje posebne uvjete za zahvate u prostoru.
 
 
POČETNA CIJENA: 7.480.000,00 kn / 992.766,61 EUR1
DRAŽBENI KORAK:  20.000,00 kn / 2.654,46 EUR2
JAMČEVINA: 748.000,00 kn  / 99.276,66 EUR3

ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA
11.11.2022. do 23:59 sati

JAVNO OTVARANJE PONUDA
21.11.2022. u 12:00
 
Jamčevina se plaća se na žiro račun Ministarstva državne imovine IBAN: HR1210010051863000160, model 64, uz poziv na broj 9725-49608-OIB UPLATITELJA. Uplata se mora izvršiti najkasnije do isteka roka za prijavu za sudjelovanje na javnoj dražbi, a mora biti vidljiva na žiro računu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine prije samog održavanja javne dražbe.

Obavijest o javnoj dražbi objavljena ja na mrežnim stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine,  Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja.

Razgledavanje nekretnine bit će moguće 20. i 25.10.2022., od 11 do 13 sati. Razgledavanje će se  organizirati u  skladu s  važećim epidemiološkim mjerama.
 
PODNOŠENJE PRIJAVA
 
Podnošenjem prijave ponuditelj je izričito suglasan da Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine može prikupljati, koristiti i dalje obrađivati date podatke u svrhu provedbe postupka javne dražbe, sukladno propisima o zaštiti osobnih podataka.
 
Prijava i prilozi uz prijavu dostavljaju se u zatvorenoj omotnici.
 
Na prednjoj strani i poleđini omotnice potrebno je napisati „PRIJAVA ZA SUDJELOVANJE NA JAVNOJ DRAŽBI ZA PRODAJU NEKRETNINE, JAVNI POZIV 3/22“
 
Prijave se podnose u urudžbenu pisarnicu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i  državne imovine ili putem pošte na adresu: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 20,  10 000 Zagreb do 11.11.2022. do  23,59 sati.
 
Kao dan predaje smatra se dan zaprimanja prijave u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i  državne imovine, osim ako se prijava predaje putem preporučene poštanske pošiljke, u kom slučaju se dan predaje pošiljke smatra danom predaje prijave.
 
Ponude zaprimljene u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine nakon 23,59 sati 11.11.2022., osim ako su poslane preporučenom poštanskom pošiljkom, smatraju se zakašnjelim ponudama i neće se razmatrati. Neće se razmatrati ni nepotpune prijave te ponuditelji koji su podnijeli nepotpune prijave ili su ih podnijeli izvan utvrđenog roka nemaju pravo sudjelovati u postupku javnog nadmetanja koji se provodi putem usmene javne dražbe.
 
Javna dražba održat će se u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i  državne imovine, Zagreb, Ulica Republike Austrije 20, 21.11.2022. u 12,00 sati.
 
 
UVJETI NATJEČAJA
 
Nekretnina se prodaje u zatečenom stanju "VIĐENO - KUPLJENO".
 
U postupku usmene javne dražbe mogu sudjelovat sve fizičke osobe koje imaju državljanstvo Republike Hrvatske, državljanstvo država koje čine Europski gospodarski prostor te državljani onih država s kojim Republika Hrvatska ima ugovor o reciprocitetu u stjecanja nekretnina.
 
U postupku javne dražbe mogu sudjelovat sve pravne osobe koje imaju sjedište u Republici Hrvatskoj ili državi koja čini Europski gospodarski prostor. Pravnu osobu na javnoj dražbi može predstavljati zakonski zastupnik ili osoba kojoj je zakonski zastupnik izdao punomoć za zastupanje pravne osobe na javnoj dražbi.
 
Najpovoljnijim ponuditeljem smatra se ponuditelj koji je nakon trećeg usmenog javnog poziva na davanje ponude ponudio viši iznos od početne prodajne cijene, odnosno najvišu zadnju ponuđenu cijenu, uz uvjet da ispunjava i sve druge uvjete javnog nadmetanja putem usmene javne dražbe.
 
U slučaju odustanka najpovoljnijeg ponuditelja, najpovoljnijim ponuditeljem smatrati sljedeći ponuditelj koji je ponudio najvišu cijenu, uz uvjet da prihvati ponudu ponuditelja koji je nakon trećeg usmenog javnog poziva na davanje ponuda ponudio viši iznos od početne prodajne cijene, odnosno najvišu zadnju ponuđenu cijenu.

Nakon odabira najpovoljnijeg ponuditelja Ministarstvo prostornoga uređenja graditeljstva i državne imovine  vratit će ostalim ponuditeljima jamčevine.
 
Ako najpovoljniji ponuditelj odustane od ponude ili se u ostavljenom roku ne odazove pozivu za sklapanje ugovora o kupoprodaji  gubi pravo na povrat uplaćene jamčevine.
 
Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine zadržava pravo da odustane od prodaje nekretnine u svako doba prije potpisivanja ugovora kupoprodaji. U slučaju da Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine odustane od prodaje nekretnine vratit će ponuditeljima iznos uplaćene jamčevine  i pri tome ne snosi materijalnu ili drugu odgovornost prema ponuditeljima, niti ima obvezu obavijestiti ih o razlozima za takav postupak. U navedenom slučaju ponuditelji nemaju pravo na naknadu bilo kakvih troškova u postupku podnošenja prijava.
  
Izabrani najpovoljniji ponuditelj dužan je u roku od osam (8) dana od dostave ugovora o kupoprodaji  isti potpisati i dostaviti Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. U suprotnom, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine nije vezano odlukom o izboru najpovoljnijeg ponuditelja. 
 
Postupak javnog nadmetanja putem usmene javne dražbe snimat će se putem uređaja za tonsko snimanje.
 
 
SADRŽAJ PRIJAVE
 
  • podaci o podnositelju prijave (prebivalište odnosno sjedište ponuditelja ako je pravna osoba, broj telefona, e-mail adresa)
  • osobni identifikacijski broj (OIB)
  • naziv banke i broj računa ponuditelja za povrat jamčevine u slučaju njezinog neprihvaćanja
  • domaće pravne i fizičke osobe dužne su priložiti izvornik ili ovjerenu presliku potvrde nadležne Porezne uprave o podmirenju poreznog duga, koja ne smije biti starija od 30 dana
  • domaće fizičke osobe dužne su priložiti presliku važeće osobne iskaznice, a strane fizičke osobe presliku putovnice
  • domaće pravne osobe moraju priložiti izvadak iz sudskog registra, a strane pravne osobe izvadak iz domicilnog registra s ovjerenim prijevodom sudskog tumača na hrvatski jezik
  • dokaz o izvršenoj uplati jamčevine na žiro račun Ministarstva državne imovine IBAN: HR1210010051863000160, model 64, uz poziv na broj 9725-49608-OIB UPLATITELJA, a u opisu plaćanja treba navesti oznaku nekretnine za koju se uplaćuje jamčevina
  • izjavu ponuditelja ovjerenu kod javnog bilježnika, kojom se obvezuje da će u slučaju ako njegova ponuda bude prihvaćena, sklopiti ugovor o kupoprodaji na njegov trošak, da u cijelosti prihvaća uvjete javne dražbe, te da njegova ponuda ostaje na snazi 90 dana, računajući od dana zatvaranja javne dražbe  

1,2,3 Fiksni tečaj konverzije 7.53450