Delegacija Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u studijskoj posjeti Španjolskoj

  • Slika /dokumenti/imovina/2024_4_19_Bilbao4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru Projekta „Program optimizacije upravljanja državnim nekretninama - faza 2“ financiranom od strane Europske Unije u okviru Instrumenta tehničke potpore (TSI) kojeg vodi Glavna uprava Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM) u razdoblju od 15.4. do 16.4.2024. organizirano je dvodnevno studijsko putovanje u grad Bilbao za predstavnike Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Korisnik Projekta je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Projekt je podržan od strane Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ulozi implementacijskog partnera.

Tijekom studijske posjete, predstavnici Ministarstva su imali prilike razmijeniti iskustva i najbolje prakse upravljanja nekretninama u državnom vlasništvu s predstavnicima Gradskog poglavarstva Bilbao. Tema studijske posjete gradu Bilbao bila je strateški pristup revitalizaciji/reaktivaciji nekretnina u državnom vlasništvu i jačanju strateškog investicijskog potencijala. Cilj posjete bio je usvajanje znanja i međunarodnih spoznaja za (i) učinkoviti razvoj strateških investicijskih potencijala (projekata) i aktivaciju prioritetnih nekretnina, kao i (ii) jačanje institucionalnih kapaciteta, u svrhu daljnje aktivacije neiskorištenih nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske. 

Hrvatska delegacija, predvođena državnom tajnicom Sanjom Bošnjak, imala je priliku poslušati izlaganja i uključiti se u interaktivnu raspravu s predstavnicima Gradskog poglavarstva Bilbao te s predstavnicima institucije Bilbao Metropoli 30 i Ekonomskom razvojnom agencijom u Bilbau, kao subjektima javnog sektora koji su sudjelovali u strateškom planiranju i u samim postupcima revitalizacije državne imovine. Španjolsku delegaciju predvodila je gđa Eider Inunciaga, vijećnica Gradskog vijeća Bilbao.

Diskusija je dodatno bila potaknuta i višesatnim razgledom lokacija koje su primjer uspješno realiziranih investicijskih projekata u pogledu aktivacije nekretnina (Abandoibarra, Ametzola, Olabeaga i dr.) kao i lokacija koje se tek pripremaju za reaktivaciju (Punta zorroza, Zorrotzaurre i dr.).

„Studijsko putovanje u Bilbao pokazalo se veoma uspješnim u vidu razmjene znanja i iskustava s španjolskim kolegama. Razmijenili smo primjere dobre prakse, saznali kako se u Bilbao pristupilo rješavanju izazova s kojima se i Hrvatska sada susreće te nam je zadovoljstvo uskoro primijeniti u praksi nova saznanja za jačanje strateškog investicijskog potencijala nekretnina u državnom vlasništvu, odnosno optimizaciju upravljanja i aktivaciju nekretnina kojima upravlja Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.“, izjavila je gđa Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Gđa Eider Inunciaga, vijećnica Gradskog vijeća Bilbao, istaknula je važnost multidisciplinarnog pristupa revitalizacije nekretninama u državnom vlasništvu kao pretpostavci dugoročne sveobuhvatne urbane transformacije nekad malog industrijskog grada. Upravo je održivo strateško planiranje u dugom roku temeljeno na modelu upravljanja iz holističke i integralne perspektive, kao i strategiji pametnog grada, donijelo Bilbao 2010. godine nagradu na Urban Best Practices Area na Expo Shaghai.
 
I hrvatska i španjolska delegacija ocijenile su studijsku posjetu uspješnom te je najavljena daljnja suradnja kako bi se osigurala dodatna podrška provedbi reformi u području upravljanja nekretninama u državnom vlasništvu.

Kratkoročna financijska i logistička podrška za studijsku posjetu za delegaciju Ministarstva osigurana je kroz  Instrument tehničke pomoći i razmjene informacija Europske unije (TAIEX).
 

Pisane vijesti | Informacija | Državna imovina