Energetska obnove učeničkog doma u Virovitici

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš danas je u prostorijama virovitičkog Učeničkog doma, Tomaša Masaryka 25, uručila ravnatelju Staniši Žarkoviću Odluke o financiranju glavnog projekta i energetske obnove zgrade Učeničkog doma.

Izrada glavnog projekta i energetska obnova provest će se u sklopu dva pilot projekta - „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koji obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, i „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, na koje se Učenički dom prijavio, a za koje je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, objavilo trajne Javne pozive.

Ukupna investicija na energetskoj obnovi zgrade Učeničkog doma u Virovitici iznosi 1.162.334,21 kn prihvatljivih troškova.  Od toga je odobreno 813.633,95 kn bespovratnih sredstava (70% od ukupno prihvatljivih troškova prema indeksu razvijenosti lokalnih jedinica samouprave) iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zgrada Učeničkog doma sagrađena je prije 1968. a dograđivana je i prilagođavana potrebama boravka učenika 80tih godina. Energetskom obnovom smanjit će se potrošnja energije za više od 70% a time i štetne emisije CO2. Uštede će se ostvariti toplinskom izolacijom fasade i krova te zamjenom unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom. Uz same troškove izvođenja radova projektom  se financira i stručni nadzor građenja, provedba energetskog pregleda te izrada energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove. Zgrada će se nakon obnove moći svrstati u energetski razred B, dok je prije bila u energetskom razredu D. Početak energetske obnove očekuje se nakon provođenja postupka javne nabave za odabir izvođača. Osim navedenih ušteda, energetska obnova značit će ugodniji život za 115 učenika koliko ih trenutno boravi u Učeničkom domu.

Ministarstvo je zadovoljno iskazanim interesom za prijavu na pilot projekte. Do sada je zaprimljeno 240 prijava a značajan je broj potencijalnih/zainteresiranih prijavitelja što se može vidjeti  po popunjenosti radionica koje se u Ministarstvu održavaju svaku srijedu od otvaranja Javnih poziva. Hrvatskoj je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za energetsku učinkovitost zgrada do 2020. na raspolaganju 311 milijuna eura iz europskih i strukturnih investicijskih fondova (ESI), odnosno 211 milijuna eura za smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora te 100 milijuna eura za smanjenje potrošnje energije u zgradama stambenog sektora. Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi