Financijski podupiremo projekte razvoja komunalnog gospodarstva gradova i općina

  • Slika /slike/Ministar/2021_05_12-image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u srijedu je u Vinici predstavnicima jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije uručio odluke o sufinanciranju projekata za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva.

Deset općina te Grad Novi Marof Ministarstvo je dosad popratilo s 1,6 milijuna kuna, a pet je općina dobilo maksimalan iznos potpore od 171 tisuću kuna, rekao je Horvat.

"Mi smo u ovom projektu za ovu godinu uspjeli osigurati gotovo 24 milijuna kuna. Nije ovo kraj, napravili smo prvo povjerenstvo i 173 projekta od 390 aplikacija priveli smo vrlo brzo do ugovora i nadam se da ćemo istom dinamikom i nastaviti”, rekao je i dodao kako to ovisi o dinamici slijevanja sredstava u državni proračun temeljem legalizacija.

Horvat je u Vinici komentirao i Razvojni sporazum pet županija sjevera Hrvatske, napominjući da je Vlada u proteklih nekoliko godina pratila efekte i investiranje u pet slavonsko-baranjskih županija.

"Parametri su pokazali da je to bilo pametno, svrsishodno i učinkovito. Sličnom filozofijom želimo obuhvatiti regiju sjeverozapadne Hrvatske i iznaći izvor financiranja za regionalne, pa čak i državne projekte u tom kontekstu”, kazao je.

Saborski zastupnik Predrag Štromar, bivši ministar graditeljstva, izrazio je zadovoljstvo što su nastavljeni projekti pokrenuti prije četiri godine.

"Želim svima da ta sredstva utrošite za ono što trebaju građani koji ovdje žive, da im popravite komunalni standard, da ostanu ovdje, posebno u ruralnim dijelovima”, rekao je Štromar.

Uime okupljenih, ministru Horvatu zahvalio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

"Ovo su relativno mali komunalni zahvati, ali vesele nas jer nam svaka kuna koja dođe mimo naših izvornih proračuna puno znači”, istaknuo je Jenkač te izrazio nadu da će se nastaviti s ovakvim programima.

Podsjetimo, na Javni poziv Ministarstva koji je bio otvoren za prijave u razdoblju od 15. ožujka do 4. travnja 2021. prijavljena su 390 projektna prijedloga od kojih će Ministarstvo sufinancirati njih 173.  

U postupku ocjenjivanja bodovani su podnositelji prijave s obzirom na:

  • prostorno-gospodarsku određenost, odnosno stupanj razvijenosti, sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti („Narodne novine“ broj 132 /17),
  • specifična obilježja i financijsku i operativnu sposobnost te
  • svaki projektni prijedlog s obzirom na proračun i isplativost, opravdanost i održivost, stupanj pripremljenosti i ukupan učinak realizacije.

Ukupni prihvatljivi troškovi pojedinog projekta sufinanciraju se maksimalno u definiranom postotku prema stupnju razvijenosti. Najmanji iznos sufinanciranja iznosi 14.341,35 kuna dok je najveći 171.240,00 kuna. 

Po zaprimanju Odluke o sufinanciranju projekta, u roku od najviše 90 dana, općine i gradovi dužni su Ministarstvu dostaviti ugovor s odabranim izvođačem/izrađivačem/dobavljačem nakon čega će s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine potpisati ugovor o sufinanciranju projekta.
 


Izvor: HINAPisane vijesti | Informacija | Komunalno gospodarstvo