Financiranje najamnine za osobe čije su nekretnine stradale u potresima produženo do 15. svibnja 2023.

Slika /slike/Opcenito/VRH_2454 (2).jpg

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom se financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima produžuje do 15. svibnja 2023. godine.

Građani kojima su rješenja o financiranju najamnine izdana temeljem ranijih odluka Vlade, ne moraju podnositi nove zahtjeve za financiranje najamnine već će im nova rješenja o pravu na financiranje najamnine biti izdana po službenoj dužnosti od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
 

Dodajmo i kako se građani koji još uvijek nemaju rješenja o financiranju najma, a objekti su im stradali u potresu, mogu prijaviti na natječaj Ministarstva koji je otvoren do 17. lipnja 2022. godine.

Prijavu mogu podnijeti vlasnici obiteljskih kuća, vlasnici stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba u prvoj liniji koji su 22. ožujka i 28. ili 29. prosinca 2020. godine, odnosno u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama koje su u preliminarnom pregledu označene kao N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje, a nalaze se na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. 

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine.

Najamnina za zamjenski stan financira se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi.

Samcu se financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset metara četvornih po osobi i to po cijeni od 70 kuna za metar četvorni.  

Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca.

Parametri za financiranje najma proizlaze iz sustava poticane stanogradnje. Mjera financiranja najma se primjenjuje, u skladu s današnjom odlukom Vlade, najkasnije do 15. svibnja 2023. godine, odnosno do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja  ili pak eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu.

Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose se na propisanim obrascima zajedno s pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine - Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb.

Tekst Javnog poziva kao i potrebni obrasci za prijavu mogu se preuzeti OVDJE dok se građani u slučaju bilo kakvih pitanja mogu obratiti, svakim radnim danom od 8:30 do 12:30 sati, na telefon: 01/6448-900 ili putem e-pošte: financiranje.najamnine@mpgi.hr

Spomenimo i kako je Ministarstvo za financiranje najamnina dosad donijelo 563 pozitivnih rješenja kojima je zbrinuto 1.407 osoba, a za tu je namjenu isplaćeno 43,5 milijuna kuna, od čega 25,2 milijuna kuna za sufinanciranje najma građanima i kućanstvima te 18,3 milijuna kuna za financiranje troškova smještaja u Hostelu Arena.Pisane vijesti | Informacija | Obnova