(HINA) - Varaždin: Počeli radovi na dogradnji i sanaciji sustava odvodnje

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radovi na dogradnji i sanaciji postojećeg sustava odvodnje u sklopu projekta Aglomeracije Varaždin, ukupno vrijednog više od 855 milijuna kuna, počeli su u ponedjeljak u varaždinskom prigradskom naselju Črnec Biškupečki. U proteklih nešto više od mjesec dana otvorena su tri gradilišta, a gradilište u Črncu Biškupečkom je posljednje, četvrto gradilište Aglomeracije Varaždin koja obuhvaća područje grada Varaždina i deset susjednih općina.

Aglomeracija Varaždin obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje ukupne duljine 241,487 km, 108 precrpnih stanica, tri kišno-retencijska bazena te sanaciju 2,654 km postojećih gravitacijskih cjevovoda. 

Ukupna vrijednost projekta je 855,8 milijuna kuna, a iznos financijske potpore Europske unije iznosi 488,7 milijuna kuna.

Na otvorenju gradilišta u predgrađu Varaždina bili su i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Štromar je istaknuo da se projekt pripremao desetak godina te da otvaranjem četvrtog gradilišta kreće u realizaciju projekt na kojem su surađivale sve razine – državna, županijska i lokalna. "Naša aglomeracija je potpuno pripremljena i kreće, za razliku od drugih koji se također tako dugo pripremaju, ali nisu uspjeli u tome jer nisu bili jedinstveni“, rekao je Štromar.

Ministar Ćorić je dodao da će to četvrto gradilište uz preostala tri omogućiti odvodnju za više od 40 tisuća stanovnika Varaždina i okolnih općina te će se tako poboljšati kvaliteta života.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković najavio je u sljedećih mjesec dana raspisivanje natječaja za izgradnju pročistača otpadnih voda za 127.000 ekvivalent stanovnika čime će cjelokupni projekt biti zaokružen. "Vrlo malo će ova aglomeracija koštati lokalnu komponentu, tek 40 milijuna kuna na lokalnoj razini, odnosno 5,5 posto od cjelokupne investicije. Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode osigurat će po 11,5 posto sredstava“, rekao je Đuroković.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok nazvao je to najvećim infrastrukturnim projektom u povijesti grada, pozvao je sugrađane na strpljenje slijedeće tri godine, koliko bi trebali trajati radovi i najavio uređenje prometnice po završetku radova na sustavu odvodnje.

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin podsjetio je da je Aglomeracija Varaždin prvi projekt koji je sada u potpunosti krenuo te da su u tijeku pripreme za još šest projekta na ostalom području Varaždinske županije ukupne vrijednosti više od 700 milijuna kuna, što znači da će u sustave odvodnje biti uloženo više od 1,5 milijardi kuna.

Završetak radova na Aglomeraciji Varaždin, ukupne vrijednosti oko 84 milijuna kuna, najavljen je za 2021. godinu.

Foto:www.hina.hrPisane vijesti | Vijesti iz medija