Hrvatski gradovi i općine u URBACT III programu

Tijekom protekle godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja uložilo je znatne napore u cilju upoznavanja hrvatskih gradova i općina s URBACT III programom. Rezultat je izvanredan: u 40 projektnih prijedloga uključilo se 19 hrvatskih partnera (gradova i općina).

Nakon zatvaranja 1. Poziva u sklopu URBACT III programa, interes za sudjelovanjem iskazalo je više od 400 gradova iz cijele Europe u 99 projekata. Ovaj je poziv ujedno bio i prva ulaznica hrvatskim gradovima i općinama koji su iskazali izniman interes. 

Zanimljivo je primijetiti da su, u smislu tematskih područja, hrvatski gradovi iskazali sličan interes kao i europski pa su tako najzanimljiviji tematski ciljevi bili TC 6, očuvanje i zaštita okoliša i promicanje učinkovitosti resursa i TC 9, promicanje socijalne uključenosti, borba protiv siromaštva i svih oblika diskriminacije.

Podsjećamo, po ovom je pozivu predviđeno ugovaranje 20 projekata. U svakoj je projektnoj prijavi moglo sudjelovati 4 do 6 prijavitelja (gradova i općina). Uspješnih 20 projekata će tijekom prve faze morati upotpuniti partnerstvo kako bi se mogli prijaviti u drugu fazu projekata u kojoj bi trebalo sudjelovati 8-12 projektnih partnera.

Prvo hrvatsko iskustvo izdvojeno je u članku koji možete pročitati na sljedećoj poveznici.

Tijekom rujna očekujemo rezultate prvog poziva URBACT III programa koje možete pratiti na internetskim stranicama Ministarstva i URBACT III programa www.urbact.eu.Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja