Ministar Štromar u radnom posjetu Osječko-baranjskoj županiji

Slika /slike/press/2017_10_03.ministar.jpg

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar boravio je danas u Osječko-baranjskoj županiji gdje je u zgradi Osnovne škole Grigor Vitez (Korčulanska 1, Osijek) s korisnicima potpisao ugovore o energetskoj obnovi škola i vrtića na području županije a potpisan je i ugovor o energetskoj obnovi jedne višestambene zgrade.

Riječ je o zgradama 18 osnovnih i 3 srednje škole te 2 vrtića kojima će se dodijeliti preko 42 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Podsjetimo, Poziv Ministarstva 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja' bio je otvoren za prijave u razdoblju od 22. studenog 2016. godine do 20. veljače 2017. godine. U tijeku je ugovaranje 214 projekata energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije javnih ustanova odgoja i obrazovanja koji će se provoditi sljedećih 18 mjeseci. Najveći broj projektnih prijedloga koji su zadovoljili kriterije prihvatljivosti dolazi iz Primorsko-goranske županije (28), zatim Osječko-baranjske županije (24),  Grada Zagreba (16) i Vukovarsko-srijemske županije (16) itd. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj za te će se projekte dodijeliti preko 342 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Zgrade koje su se prijavile na ovaj Poziv u prosjeku će ostvariti  uštedu oko 66%. 

Ministar Štromar potpisao je i ugovor o energetskoj obnovi višestambene zgrade na adresi Vijenac Petrove gore 2 u Osijeku kojim je zgradi odobren iznos od preko 750 tisuća kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost investicije iznosi preko 1,3 milijuna kuna.Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi