Nj.E. kineski veleposlanik g. Hu Zhaoming u posjetu potpredsjedniku Vlade i ministru Predragu Štromaru

  • Slika
  • Slika

U ponedjeljak, 23. srpnja 2018. godine, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar primio je u posjet veleposlanika Narodne Republike Kine g. Hu Zhaominga, u čijoj su pratnji bili politički savjetnik g. Li Xin i drugi tajnik g. Zhou Yi.

Veleposlanik g. Hu Zhaoming na početku je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da je kineska tvrtka  odabrana na natječaju za kapitalni projekt izgradnje pelješkog mosta te su se obje strane složile da je za uspješnu realizaciju takvog projekta potrebna puna suradnja i podrška, uz nužnu uspostavu odgovarajućeg koordinacijskog mehanizma.

Veleposlanik g. Hu Zhaoming napomenuo je kako prijateljski i partnerski odnosi između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine postoje već dugi niz godina, a prošle je godine obilježena 25. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje. Tijekom cijelog tog razdoblja mogu se također pratiti i pozitivna kretanja u trgovinskim odnosima i turizmu, a bilježi se suradnja i u ostalim područjima.

Ministar i veleposlanik zaključili su kako su sva najnovija kretanja rezultat inicijative 16+1 koju je Kina pokrenula u cilju osnaživanja suradnje sa 16 zemalja srednje i istočne Europe na području ulaganja, prometa, financiranja, znanosti, obrazovanja i kulture, pri čemu se infrastruktura nalazi među prioritetnim područjima za gospodarsku suradnju. U mnogim županijama aktualna je potreba za nizom projekata u području prometne infrastrukture svih vrsta, što uključuje ceste, željeznicu i luke, te je pritom istaknuta važnost dobre suradnje s lokalnim vlastima.

Sastanak je protekao u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, uz iskazanu želju obiju strana za nastavak i intenziviranje suradnje, posebno u svjetlu dogovora o domaćinstvu Hrvatske za sljedeći sastanak na vrhu 2019. godine u formatu Kina + 16.Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja