Za energetsku obnovu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice 37,8 milijuna bespovratnih kuna

  • Slika
  • Slika

U srijedu, 25. srpnja 2018.g., potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar je u prostorijama Općine Trnovec Bartolovečki, načelniku Općine Zvonku Šamecu, uručio Odluku o sufinanciranju energetske obnove zgrade bivšeg matičnog ureda u Bartolovcu. Radi se o iznosu od 589 tisuća kuna koji će se iskoristit za prvu fazu uređenja objekta. Ona predviđa sanaciju krovišta, gradnju nove fasade te zamjenu i ugradnju nove stolarije.

Potpredsjednik Vlade, ministar Štromar zatim je u zgradi Vlade  Republike Hrvatske u Zagrebu, ravnatelju bolnice Denisu Kovačiću, dodijelio Odluku o energetskoj obnovi zgrade Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Ukupna vrijednost projekta je 73,4 milijuna kuna od čega su 37,8 milijuna kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Svečanom uručivanju odluke bio je nazočan i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

Nakon dodjele Odluke, ministar Štromar  je naglasio kako se radi samo o nastavku ulaganja Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na području Varaždinske županije. Dodao je kako se uz sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja realiziraju projekti u vrijednosti oko 230 milijuna kuna koji obuhvaćaju energetsku obnovu bolnice, škola, vrtića, kao i sanaciju klizišta ili izradu prostornih planova. 

Današnje dodijeljene odluke o energetskoj obnovi zgrada donijete su u sklopu Poziva 'Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora'  kojeg je Ministarstvo raspisalo krajem 2017. godine. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj po ovom je pozivu iznosila 380 milijuna kuna što je najveća alokacija od svih do sada objavljenih poziva Ministarstva. Zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu, u vrlo je kratkom razdoblju dosegnuo 200% od ukupnog raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava od 380 milijuna kuna, stoga je poziv privremeno obustavljen 5. veljače 2018. godine.

Na Poziv su zaprimljene 448 prijave, a  zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi 813,5 milijuna kuna. Do danas je po ovom Pozivu doneseno 176  odluka o financiranju u iznosu od 350.799.179,13 kn bespovratnih sredstava, s ukupnom vrijednošću projekata 692.399.529.,13 kn, a potpisana su i 22 ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava. Prijave na ovaj Poziv biti će moguće ponovno od 4. rujna 2018. godine a indikativni raspoloživi iznos bespovratnih sredstava koji je u ovom trenutku predviđen za Poziv iznosi 300 milijuna kuna.

Spomenimo i to kako je od ukupno 311 milijuna eura, koliko je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada, kroz Europski fond za regionalni razvoj, od 2015. godine, kada su objavljeni prvi pozivi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, objavom ovog posljednjeg, petog po redu Poziva energetske obnove, rezervirano 80% ukupne alokacije.Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi