Novi europski Bauhaus – financiranje pet svjetioničarskih projekata diljem Europe

Europska komisija objavila je pet odabranih projekata za poziv vrijedan 25 milijuna EUR za razvoj „svjetioničarskih demonstratora” Novog europskog Bauhausa. Projekti će stvoriti održivije, uključivije i ljepše prostore na lokacijama diljem EU-a te će uključiti građane u zelenu tranziciju na lokalnoj razini.

Projekti koji su ušli u uži izbor bit će financirani s oko 5 milijuna eura za provedbu u 11 država članica (Belgija, Češka, Njemačka, Danska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Nizozemska, Slovenija i Portugal), kao i u Norveškoj i Turskoj. Bavit će se temama kao što su obnova zgrada, kružno gospodarstvo, umjetnost, kulturna baština, obrazovanje, pametni gradovi, urbana i ruralna regeneracija i dr.

Projekti su: 
  • CULTUURCAMPUS (Cultuurcampus - održivo središte umjetnosti, istraživanja, učenja i zajednice kao katalizatora): povezivanjem obrazovanja, istraživanja, politike i kulture te  uzimajući u obzir iskustvo svojih stanovnika, Cultuurcampus je usmjeren na transformaciju dijela urbanog područja Rotterdama South (Nizozemska).
  • NEB-STAR (New European Bauhaus STAvangeR): pokazat će načine na koje planovi prostorne preobrazbe mogu primijeniti načela i vrijednosti NEB-a u Stavangeru (Norveška), Pragu (Češka) i Utrechtu (Nizozemska).
  • Cilj projekta NEBhourhoods je priprema grada München-Neuperlach (Njemačka) za budućnost kakva je predviđena Europskim zelenim planom kada je riječ o izgrađenom prostoru, kružnosti, mobilnosti, energetici, hrani i zdravlju.
  • DESIRE (Designing the Irresistible Circular Society): na temelju uključivosti, kružnosti i pomirenja gradova s prirodom, projekt će kroz umjetnost, arhitekturu i dizajn istražiti alternativne načine transformacije prostora u različitim europskim gradovima (Danska, Nizozemska, Slovenija, Italija, Latvija).
  • Projekt EHHUR (EYES HEARTS HANDS Urban Revolution): usmjeren je na  transformaciju izgrađenih urbanih sredina ranjivih skupina građana. Provodit će se na sedam različitih lokacija u EU-u i pridruženim zemljama (Danska, Grčka, Belgija, Portugal, Turska, Hrvatska, Italija) rješavajući društveno-gospodarske i kulturne izazove kao što su društvena segregacija, energetsko siromaštvo i degradacija te depopulacija povijesnih dijelova centara gradova.
 
Provedba odabranih projekata diljem Europe rezultirat će rješenjima koja se mogu prilagoditi i ponoviti sa sličnim aktivnostima te doprinijeti poticanju sličnih projekata u budućnosti. Više o tome…

Pisane vijesti | Informacija | Novi Europski Bauhaus