Novi europski Bauhaus - Kreativna riznica u Osijeku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ovogodišnja Kreativna riznica okupila je preko stotinu predavača, studenata i njihovih mentora, koji su kroz 28 događanja, pored ostalih tema sudionike upoznali s nekoliko recentnih projekata na području arhitekture, dizajna i ostalih kreativnih industrija.

Ekonomski fakultet u Osijeku i Institut Andizet su od 27. do 29. travnja u Auli glagoljice održali 8. Kreativnu riznicu pod nazivom „Vodikova kreativnost“. Treći dan simpozija bio je posvećen Novom europskom Bauhausu te njegovoj vezi s kreativnim industrijama. Više o tome…
 
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uvodnim govorom podsjetila je na značaj ovog simpozija u popularizaciji kreativnih industrija koje za razliku od većine ostalih zapošljavaju visokoobrazovane ljude.
 
Voditeljica Službe u Zavodu za prostorni razvoj Ingrid Gojević predstavila je Novi europski Bauhaus – inicijativu koja doprinosi provedbi zelenih politika Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Naglasila je da su najbolja promocija vrijednosti koje promiče NEB upravo projekti kakvi su tog dana prikazani te pozvala sve da kroz svoje djelovanje ustraju  na principima održivosti, funkcionalnosti, kreativnosti i estetike, koristeći suvremene tehnologije te nalazeći inovativna rješenja. Podsjetila je na otvorene pozive na dostavu projektnih prijedloga te pozvala sve prisutne na sudjelovanje na Festivalu Novog europskog Bauhausa koji će se održati od 9. do 12. lipnja 2022. godine u Briselu.
 
Tom prilikom predstavljen je Muzej vučedolske kulture kojem je dodijeljena oznaka europske baštine. Arhitektica Ivana Žalac (SKROZ) predstavila je projekt Ekološke farme crnih slavonskih svinja – Fajferica u mjestu Cret Viljevski kod Donjega Miholjca te naglasila kako su za taj projekt dobili nagradu Ministarstva kulture i medija „Vladimir Nazor“. Predstavljeni projekti prepoznati su kao primjeri dobre prakse koji promiču estetiku, održivost i uključivost kao principe Novog europskog Bauhausa.
 
Posljednji događaj ovogodišnje Kreativne riznice bila je panel-rasprava pod nazivom „Kružna kreativnost Novog europskog Bauhausa“ na kojoj su panelisti iznijeli svoja promišljanja te prijedloge za uspostavljanje kružnog modela kreativnosti u projektima inicijative Novog europskog Bauhausa. Više o tome…

Pisane vijesti | Informacija | Novi Europski Bauhaus