Održan sastanak s predstavnicom Hašemitske Kraljevine Jordan

Dana 5. svibnja 2023. na marginama 3. ministarske konferencije Unije za Mediteran o održivom urbanom razvoju, na inicijativu jordanske delegacije održan je bilateralni sastanak s direktoricom uprave za stanovanje i urbani razvoj Jordana iz Ministarstva javnih radova i stanovanja Hašemitske Kraljevine Jordan, gđom Jomannom M. Attyat.

​Na sastanku su prisustvovali s hrvatske strane Irena Križ Šelendić, ravnateljica Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu i projekte i programe Europske unije, Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj, Katica Prpić, ravnateljica Uprave za graditeljstvo i procjene vrijednosti nekretnina te Ingrid Gojević, voditeljica Službe za prostorna istraživanja i održivi prostorni razvoj.

Hrvatska strana iznijela je pregled politika i programa koji se trenutno provode u nadležnosti Ministarstva, istaknula je da je u izradi Nacionalni plan stambene politike do 2030. godine kojim će se urediti pitanje stanovanja te je dala osvrt na otklanjanje posljedica potresa koji su Hrvatsku pogodili 2020. godine i mjera koje se u tom smislu provode.

Direktorica M. Attyat je istaknula da Jordan ima dugu tradiciju obnove te da je svaki četvrti stanovnik Jordana inženjer, što doprinosi visokoj razini stručnosti te obnovu prepoznaje kao područje moguće suradnje obaju zemalja. Vezano uz stambenu politiku, jordanski građani preferiraju posjedovanje vlastite nekretnine te pored ulaganja u stanogradnju, država i gradovi ulažu značajna sredstva u javne radove i javne investicije, posebno infrastrukturu.

Nakon razmjene informacija o sustavima prostornog planiranja, sastanak je zaključen obostranim dogovorom o uspostavi daljnje konkretnije bilateralne suradnje na području stanovanja i upravljanja zemljištem (prostorno planiranje, javni radovi i dr.).
 

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja