Održan šesti po redu otvoreni dijalog partnera s fokusom na Inicijativu Obnova zgrada

 • Slika /slike/Energetska_ucinkovitost/2022_06_06-image-1.JPG
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Šesti Otvoreni dijalog partnera sa potpisivanjem Povelje o dekarbonizaciji zgrada održan je 6. lipnja 2022. godine u dvorani Urania, Kvaternikov trg u Zagrebu dok je putem online Zoom platforme događaj pratilo još 80-tak sudionika. Sam događaj bio je popraćen i live prijenosom na YouTube platformi.

Otvoreni dijalog partnera okupio je predstavnike državne i lokalne uprave, akademske zajednice, stručne i zainteresirane javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija. U fokusu ovog događanja bio je Nacionalni plan oporavka i otpornosti, odnosno „Inicijativa Obnova zgrada“ te reforme i investicije koje su obuhvaćene ovom inicijativnom. Cilj ove inicijative, čiji je glavni nositelj Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, je realizacija vala obnove postojećih zgrada i transformacija postojećeg fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada.
 
Okupljene je uvodno pozdravila državna tajnica Sanja Bošnjak koja je istaknula kako veliku ulogu u uspješnosti provođenja održivosti i energetske učinkovitosti svakako ima podizanje svijesti prvenstveno struke, ali i svih drugih sudionika u procesima gradnje, kao i šire javnosti.

Također, na otvorenom dijalogu partnera predstavljeni su nedavno doneseni Programi Ministarstva i to Program energetske obnove višestambenih zgrada, Program energetske obnove zgrada javnog sektora i Program zelene infrastrukture u urbanim područjima. Isto tako, predstavljen je i nedavno objavljen Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada. 

Prezentacije govornika: 
U sklopu ovog događaja nastavljeno je ujedno i pridruživanje novih partnera svečanim potpisivanjem Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine. Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije s ciljem dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanjem energetske sigurnosti te uvođenjem inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva. Potpisivanjem Povelje potiče se suradnja na izradi Dugoročne strategije za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije (nZEB). 

Dodajmo i kako je do sada održano pet Otvorenih dijaloga partnera sa potpisivanjem Povelje o suradnji s ciljem dekarbonizacije zgrada do 2050. godine te je Povelju dosad potpisalo 77 partnera.

Novi potpisnici Povelje su: 
 • Fond za obnovu grada Zagreba, krapinsko-zagorske županije i zagrebačke županije
  v.d Ravnatelja, Snežana Penović dipl. ing. građ.

 • Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje
  Gordan Hanžek - Državni tajnik

 • DRŽAVNE NEKRRETNINE d.o.o.
  Mirela Habijanec - direktorica

 • INKASATOR d.o.o., Stambeno komunalno poduzeće Karlovac 
  Marinko Pleskina - predsjednik nadzornog odbora

 • NFO d.o.o. za projektiranje i usluge, projektira ekološku arhitekturu
  Kata Marunica – projekt Novi Studentski paviljon u sveučilišnom kampusu u Osijeku

 • SANGRAD d.o.o. projektantska tvrtka – projekti ekološke arhitekture
  Vedran Pedišić – projekt Autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu

 • Studio 3LHD d.o.o za arhitekturu i urbanizam - projekti ekološke arhitekture
   Marko Dabrović – projekt Kino Urania

 • ZGRADOnačelnik.hr
  online platforma koja okuplja suvlasnike, predstavnike suvlasnika i upravitelje da bi se informirali o svojim pravima i obvezama, a za ugodniji i uređeniji život u zgradama ( Imanas4 d.o.o., Zagreb)
  Tin Bašić / Jasmina Džanović  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  
 

Dodatne informacije:   Stranica | Informacija | Energetska učinkovitost