Općini Raša darovano zemljište za izgradnju Memorijalnog centra

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Raša_1.jpg

Ministar državne imovine Goran Marić i načelnica Općine Raša Glorija Paliska, u ponedjeljak su, 3. lipnja u Raši, potpisali Ugovor kojim Ministarstvo Općini Raša u vlasništvo prenosi zemljište napuštenog kamenoloma. Na zemljištu površine 31.088 m2 i vrijednosti 1.520.000,00 kuna, gradit će se Memorijalni centar posvećen povijesti Raše.


„Svako naše iskustvo, sve što radimo, redovito iz stvarnog života, postupno prelazi u povijest. Tako je i s rudnikom Raša: jedna uzbuđujuća povijest industrijske baštine, oživjet će kao prostor kulture. Nakon godina zapuštenosti, Raša, darivanjem državnog zemljišta općini, postaje mjesto sjećanja, koji nastavlja dalje živjeti, samo drugim načinom i životom. Upravo ova promjena, novi sadržaj što će ga Raša imati, muzej vlastite povijesti, najbolji je pokazatelj potencijala državne imovine. Našim domaćinima želim da ideja zaživi kao znak i brand mjesta Raša i da obnovi ponos ljudi kao u doba rudnika.”, rekao je ministar Marić.
 
Prigodom potpisivanja ugovora načelnica Paliska o novom je projektu rekla: „Gradnja Memorijalnog centra, uz muzejski kompleks, stavit će u funkciju rudarski potkop Karlota. Zahvaljujem Vladi i Ministarstvu što su prepoznali značaj projekta i specifičnost  naše općine i naše povijesti. Upravo tu specifičnost želimo pokazati kao turistički proizvod. Bit će to sigurno poticajan motiv za dolazak u Rašu tijekom cijele godine.“
 
 

Pisane vijesti