Pomoćnik ministra Danijel Žamboki sudjelovao na javnoj tribini 'Kako do EU sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada?'

Na Zagrebačkom Velesajmu održana je javna tribina 'Kako do EU sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada?' koja je izazvala izniman interes predstavnika suvlasnika s područja Novog Zagreba.

Smatrajući kako je povećanje energetske učinkovitosti uz korištenje bespovratnih sredstava iz EU još uvijek veliki izazov u Hrvatskoj, tvrtka Monel  d.o.o. iz Zagreba odlučila je  pojačanim angažmanom dodatno podići svijest javnosti o mogućnostima energetske obnove višestambenih zgrada. Ovaj pojačani angažman ostvaruje se kroz EduEnTer projekt koji financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu kojeg je su četiri hrvatska grada (Zagreb, Čakovec, Varaždin. Koprivnica) obavljeno termografsko snimanje 500 tipskih zgrada.

Infracrvena termografija je beskontaktna metoda mjerenja temperature površine fasade, odnosno zračenje površine fasade u infracrvenom spektru. Budući da se infracrvenom termografijom mogu vidjeti gubici topline kroz fasadu koji nisu vidljivi golim okom ovo je iznimno učinkovita metoda za otkrivanje loše izoliranih dijelova zgrade.

Osnovna svrha EduEnTer projekta je informiranje građana o termičkim slabostima zgrada u kojima žive te educiranje građana o uvjetima i procedurama natječaja za energetsku obnovu zgrada. Jedna od aktivnosti ovog projekta su i edukativne tribine otvorenog tipa kojima je cilj pružiti građanima sve informacije o mogućim rješenjima za smanjenje potrošnje energije te povećanje energetske učinkovitosti. 

Projekt podržava i Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja koje je 17. listopada ove godine objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga. Poziv unutar kojeg je suvlasnicima višestambenih zgrada na raspolaganju 152 milijuna kuna za sufinanciranje projekata energetske obnove bit će otvoren do 16. siječnja 2017. 

'Energetskom obnovom zgrada mogu se osigurati značajne uštede. No potpore neće trajati vječno i zato je poželjno prijave predati čim prije. Natječaj koji je u tijeku otvoren je još svega dva mjeseca, ali već sad možemo najaviti sljedeći natječaj čije je pokretanje planirano za  svibanj iduće godine' – poručio je Daniel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja.

U nastavku tribine, direktor tvrtke Monel – Dražen Pomper, okupljene je detaljno informirao o preduvjetima nužnim za prijavu na natječaj te o svim mogućnostima koje se istima pružaju. Kroz nekoliko konkretnih primjera zorno je prikazao kolike se uštede mogu postići kroz energetsku obnovu, a količina pitanja koja je uslijedila nakon prezentacije pokazuje koliko su građani zaista zainteresirani za dobivanje poticaja.Pisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost