Potpisan Ugovor o osnivanju prava građenja za izgradnju Američke međunarodne škole

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/A_school_1.jpg

U Ministarstvu državne imovine 8. lipnja 2017. godine, potpisan je Ugovor o osnivanju prava građenja za izgradnju Američke međunarodne škole u Zagrebu.

Ugovor su potpisali Krunoslav Katičić, državni tajnik i Paul Buckley, direktor Američke međunarodne škole.

Ovim se Ugovorom ustupa zemljište za izgradnju škole u sklopu Odgojno-obrazovnog kompleksa Središće, s početkom izgradnje tijekom ove godine.
 
Potpisivanju ugovora nazočili su dr.sc. Goran Marić, ministar državne imovine, Nj.E. Julieta Valls Noyes, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.
 
- Ovaj današnji dan je potvrda i znak vrijednosti odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Američka međunarodna škola će dovesti, razvijati i potvrditi bogatstvo i vrijednosti demokratskog svijeta, a mlađi će naraštaji imati mogućnost steći znanje, iskustvo i sposobnost potrebne za sve veće izazove suvremenog svijeta. Neka današnji dan bude dan stvaranja sretnih okolnosti za projekt Američke međunarodne škole, izjavio je ministar Goran Marić.
 
Američka međunarodna škola u Zagrebu osnovana je u svibnju 1966. godine kao neprofitna, privatna škola za potrebe djece državljana SAD-a u Zagrebu. Škola pruža obrazovanje na engleskom jeziku djeci od treće do osamnaeste godine života. Akreditirana je od strane Organizacije za stjecanje međunarodne mature (International Baccalaureate Organization) iz Ženeve i jedina je škola u Hrvatskoj akreditirana i u SAD-u.
 
- Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje i obilježiti ovaj veliki događaj. Ovaj smo dan dugo čekali. Nova škola omogućit će bolje obrazovanje svim učenicima koji se žele školovati prema američkom nastavnom programu, istaknula je Julieta Valls Noyes, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.
Tom se prigodom Veleposlanica zahvalila ministru Goranu Mariću i gradonačelniku Milanu Bandiću na pomoći i pripremi ovog projekta.
 
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić kazao je da je ovaj projekt primjer pozitivne prakse u kojem su spojena tri glavna segmenta obrazovanje, gospodarstvo i znanost te kako će Grad Zagreb osigurati svu potrebnu infrastrukturu za gradnju škole. Naveo je da je ona i znak zahvalnosti za sve što su Sjedinjene američke države učinile  za afirmaciju suvremene Republike Hrvatske.

Američku međunarodnu školu trenutno pohađa 260 učenika. Udjel hrvatskih državljana u ukupnoj populaciji učenika iznosi 30 posto. Nova će škola imati kapacitet za 480 učenika s pripadajućim sportskim igralištima i objektima.
 
Novi će kompleks biti izgrađen na površini od 23.958 metra kvadratna i sastojat će se od tri djela - Američke međunarodne škole, dječjeg vrtića i osnovne škole.

Pisane vijesti