Prijave za financiranje najamnine za osobe čije su nekretnine stradale u potresima zaprimaju se do 11. svibnja 2021.

Slika /slike/Opcenito/ozakonjenje.jpg

Prijave na Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, kojeg je Ministarstvo raspisalo 12. ožujka 2021. godine, zaprimaju se do utorka 11. svibnja 2021. godine.

Prijaviti se mogu vlasnici obiteljskih kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci, te srodnici  tih osoba u prvoj liniji, a koji su na dan 22. ožujka te 28. ili 29. prosinca 2020. godine, odnosno u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koje su u preliminarnom pregledu zgrada označene kao N1  (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje. 

Najamnina za zamjenski stan financirat će se građanima ako oni ili pak njihov bračni drug, izvanbračni drug, životni partner, odnosno druga osoba koja živi u kućanstvu s njima, na području od 20 km od adrese oštećene kuće ili stana nemaju u vlasništvu drugu useljivu kuću ili stan.

Najamnina za zamjenski stan financirat će se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi na način da će se najmodavcu mjesečno isplaćivati iznos najamnine iz sklopljenoga ugovora o najmu, a apsolutni iznos koji će se financirati je ograničen brojem kvadratnih metara po članu kućanstva i cijenom najma po metru kvadratnom.

Točnije, financirat će do 35 m2 površine stana za jednu osobu, odnosno za svaku daljnju osobu iz kućanstva još 10 m2, ali ne više od površine stana ili kuće u vlasništvu koja nije pogodna za stanovanje. Odnosno u iznosu do maksimalno 70,00 kuna po metru kvadratnom sukladno navedenoj površini. 

Financiranje najamnine za zamjenski stan osigurava se:
 
  • do obnove stana ili kuće iz točke II. ove Odluke, ili
  • do revizije oznake oštećenja iz preliminarnog pregleda zgrada nakon obavljanja hitnih i nužnih radova za popravak zgrada i stanova, ili
  • do osiguravanja adekvatnog smještaja u stanu u vlasništvu Republike Hrvatske ili jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, ili
  • do 1. ožujka 2022.,

ovisno o tome koja okolnost prije nastupi.

Zahtjevi se zajedno sa propisanom dokumentacijom dostavljaju na propisanim obrascima, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb najkasnije do utorka, 11. svibnja 2021. godine.

Do 6. svibnja 2021. godine na poziv su zaprimljena 128 zahtjeva te je donijeto 86 rješenja, od čega 76 kojima se odobrava financiranje najamnine dok ih je 10 odbijeno.

Dodatne informacije o prijavi na javni poziv mogu se dobiti svakim radnim danom od 8:30 do 12:30 sati na telefon: 01/6448-900 ili email: financiranje.najamnine@mpgi.hr

Podsjetimo kako su temeljem Javnog poziva za financiranje najamnine za stambeno zbrinavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije kojeg je raspisalo tadašnje Ministarstvo državne imovine u svibnju 2020. godine, zaprimljena 462 zahtjeva, od čega su donesena 273 pozitivna rješenja.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je za financiranje najamnina u periodu do 7. svibnja 2021. isplatilo iznos od 12,98 milijuna kuna, od čega 9,4 milijuna kuna za sufinanciranje najma građanima i kućanstvima te 3,58 milijuna kuna za financiranje troškova smještaja u Hostelu Arena.

 
Za radove hitne sanacije dosad odobreno preko 52,9 milijuna kuna

Za jednokratnu pomoć od 12 tisuća kuna namjenjenu za radove hitne sanacije krovišta, dimnjaka, zabata i dizala, temeljem Javnog poziva iz lipnja 2020. godine, podneseno je 2.183 zahtjeva, od kojih je 1.590 riješeno te je odobren povrat sredstava u iznosu od 52.977.005,86 kuna. 

Odlukom Vlade od 1. travnja 2021. godine ta mjera je povećana na 16 tisuća kuna po posebnom dijelu obiteljske kuće ili zgrade, odnosno na 25 tisuća kuna po obiteljskoj kući (ukoliko nema više posebnih dijelova).  Da bi se ostvarilo pravo na isplatu razlike, treba podnijeti novi zahtjev na Obrascu 5 te se pozvati na klasifikacijsku oznaku (klasu) rješenja na temelju kojega je isplaćena svota od 12.000 kuna. Pritom ne treba dostaviti nikakvu dodatnu dokumentaciju.

Dodajmo i kako je Ministarstvo do 10. svibnja 2021. godine zaprimilo 10.466 zahtjeva za obnovu ili uklanjanje građevina, gradnju zamjenskih kuća, dodjelu novčane pomoći ili oslobođenje od financijske obveze vlasnika. Izdane su 241 odluke za obnovu. 
 
 
Kako do obnove i povrata novčanih sredstava?
 
 

Građani se u slučaju bilo kakvih pitanja i nedoumica mogu obratiti u Informativni centar  „Obnova“ na lokaciji Ulica kneza Mislava 2 u Zagrebu gdje mogu dobiti sve važne informacije, ali i savjete za postupak obnove. Radno vrijeme samog centra je od ponedjeljka do petka u vremenu od 9:00 do 17:00 sati odnosno u subotu od 08:00 do 13:00 sati. 
 


Pisane vijesti | Informacija | Obnova