Programom revitalizacije za područja pogođenim potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji iznos od 15,3 milijardi kuna

Slika /slike/Ministar/Image-3.png

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je Program društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, vrijedan 15,3 milijardi kuna.

Vlada je usvojila Program društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, vrijedan 15,3 milijardi kuna, a poduzeća na tom području imat će najveće intenzitete potpora, kako u zemlji, tako i u EU-u.

Ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Nataša Tramišak podsjetila je da je na sjednici Vlade održanoj 14. siječnja 2021. donesena odluka o pokretanju izrade Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom.

Napomenula je da indikativni financijski plan do 2029. godine iznosi 15,3 milijarde kuna. 

"Novom kartom regionalnih potpora, koja stupa na snagu 1. siječnja 2022., omogućena su značajna uvećanja u intenzitetima sufinanciranja regionalnih državnih potpora na cijelom teritoriju Hrvatske, pa tako i na sisačko-moslavačkom području", rekla je ministrica.

Nakon primjene dodatnog uvećanja stope sufinanciranja velika će poduzeća moći primiti regionalnu potporu u intenzitetu od 60 posto, srednje velika od 70 posto, a mala od 75 posto. Time će, naglasila je ministrica Tramišak, imati najveće intenzitete potpora, kako u Hrvatskoj, tako i na razini EU-a.  

Program sadrži dva strateška smjera: poticanje razvoja osnovnih činitelja konkurentnosti županije te otklanjanje i ublažavanje posljedica potresa.

To je sukladno intenciji Vlade da se rješavanju posljedica potresa pristupi kroz dva odvojena, ali komplementarna razvojna procesa - što brže obnove zgrada i infrastrukture te kreiranja poticajnog okvira za društvenu i gospodarsku revitalizaciju. 

Tramišak je napomenula kako program obuhvaća 15 mjera i 52 aktivnosti rasta i razvoja gospodarstva i podizanja standarda života, a realizacija će krenuti odmah.

Izvor: vlada.gov.hr

Pisane vijesti | Informacija | Obnova